"Ne otpisujte Ivicu, uvijek se uspijevao vratiti"

VIJEST o novoj ozljedi i operaciji Ivice Kostelića brzo je obišla cijeli svijet. Sportski dnevnici u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj sa velikim su zanimanjem pratili razvoj situacije u bazelskoj klinici gdje je vodećem skijašu Svjetskog kupa deveti put operirano desno koljeno.

> Ivica uspješno operiran: Na stazu se vraća za tri tjedna u Kranjskoj gori

Liječnici su Ivici izvadili komadić puknutog meniska, a oporavak bi trebao potrajati oko tri tjedna.  Predviđaju da bi se na staze mogao vratiti u Kranjskoj gori 10. ožujka.

Propustit će tako Ivica devet utrka: Bansko (slalom i veleslalom), Moskva (paralel-slalom), Crans Montana (dva super G-a i veleslalom) i Kvitfjell (spust i dva super G-a). U Crans Montani i Kvitfjellu vozit će se superkombinacije odgođene zbog vremenskih uvjeta u Kitzbuehelu i Garmisch-Partenkirchenu.

Kostelić pred drugoplasiranim Beatom Feuzom ima tek 70 bodova prednosti i Švicarac ima priliku skupiti bodove i stvoriti lijepu prednost pred Ivicom u lovu na Veliki kristalni globus. Naš će skijaš, ukoliko se prognoze iz Saveza ostvare, nastupiti u Kranjskoj gori i Schladmingu na zatvaranju sezone. Od sedam utrka na te dvije lokacije voze se po dva spusta, slaloma i veleslaloma te super-G. Kosteliću prijeti i Marcel Hirscher koji na trećem mjestu zaostaje 218 bodova. S obzirom na dosadašnju formu najvećih konkurenata teško će Ivica sačuvati prednost i obraniti naslov prvaka.

Hirscher: Znam kako je Ivici

"Vrlo je tužno i loše za ovaj sport što će Ivica propustiti odlučujući dio sezone Svjetskog kupa. Znam kako mu je, jer je i mene ozljeda udaljila prošle sezone uoči posljednje utrke", rekao je Hirscher koji je prošle godine proživljavao sličnu dramu.

"Kostelić je senzacionalno odvozio utrku u Sočiju osvojivši prvo mjesto u kombinaciji, ali nije se previše veselio pobjedi. Desno koljeno ga je toliko boljelo da je ceremonija proglašenja pobjednika morala biti premještena. Sa zakašnjenjem je došepao na postolje...", opisuju Austrijanci događaje nakon nedjeljne utrke.


"Zabrinut sam za Ivicu. Nadam se da će se oporaviti i pridružiti nam se prije kraja sezone. On je veliki pobjednik", rekao je jučer Beat Feuz.

Feuz favorit u Crans-Montani i Kvitfjellu, Hirscher u Banskom i Moskvu

"Nakon što se bolnim koracima popeo na postolje u Sočiju, oči su mu se napunile suzama, svjestan kako su ga još jednom iznevjerila koljena", pišu švicarski mediji podsjećajući kako je njegov otac Ante Kostelić za ozljedu optužio ruske organizatore zbog loše postavljene staze.

Također, Švicarci predviđaju rasplet utrka do kraja sezone. Vjeruju kako će njihov Beat Feuz ostvariti bolji rezultat u bržim disciplinama u Crans-Montani i Kvitfjellu dok Hirschera smatraju favoritom u Banskom i Moskvi.

"Janica je na kraju karijere jedva mogla hodati"

Njemački Die Presse ovom je prilikom podsjetio na karijeru Janice Kostelić.

"Janica, koja je godinama vladala Svjetskim kupom, završila je karijeru dok je još jedva mogla hodati. Vukla se od utrke do utrke, a bol je trpila kad god bi obula pancerice. Danas je najvjerniji navijač svog brata koji je morao obaviti novu operaciju koljena. Ivica može stisnuti zube, izdržati bol, ali operacija je bila neizbježna jer se otkinuo komadić meniska", navode Nijemci i predviđaju rasplet Svjetskog kupa:

"Hirscher bi mogao iskoristiti priliku, ali ne treba otpisati ni Feuza koji se raduje brzim disciplinama. No, još uvijek ne treba otpisati Ivicu".
 
"S 32 godine već je obavio tucet operacija koljena. No, zahvaljujući velikoj volji i intenzivnim treninzima uvijek se uspijevao vratiti nakon ozljeda. U siječnju 2010. oduševio je vrativši se na slalomu u Wengenu upravo nakon operacije meniska desnog koljena", podsjetili su Francuzi: "Mjesec dana kasnije, uzeo je dva srebra na Olimpijskim igrama u Vancouveru".

Pročitajte više