"Ne vozite po našoj krvi"



JOŠ JE dvojbeno hoće li se 22. travnja održati Velika nagrada Bahreina u Formuli 1. Prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone izjavio da ne može natjerati sve momčadi da putuju u Bahrein te da će bude li utrke, momčadi koje se usprotive, biti propisno kažnjene.

No, izgleda da niti žitelji Bahreina nisu previše oduševljeni idejom o održavanju utrke u ovim teškim vremenima za njih. Na jednom zidu glavnog i najvećeg grada Maname osvanuo je veliki grafit kojem je poruka "Ne vozite po našoj krvi". Logo Formule 1 (F1) je naslikan u obliku puške (F) i prolivene krvi (1).

Kaos u Bahreinu: Ecclestone za sada ne otkazuje utrku

Prisjetimo se, prema izvještajima udruga za ljudska prava, prosvjednike koji u Bahreinu obilježavaju godišnjicu lanjskog pokušaja promjene vlasti vojska na ulicama premlaćuje i masovno privodi. Oklopna vozila nakon godinu dana ponovo su na ulicama Bahreina, a vojska i policija uhapsile su brojne aktiviste i prosvjednike koji su na obljetnicu prošlogodišnjih prosvjeda pokušali utjecati na promjenu vlasti uz zemlji.

Maryam Al-Khawaja iz Bahreinskog centra za ljudska prava pozvala je vodstvo Formule 1 da zbog novih nečovječnih postupaka vlade ponovo otkaže utrku zakazanu za 20. do 22. travnja.

"Vlasti su prošle godine obećale promjene, međutim ništa se nije dogodilo jer vlada nema niti namjeru pokrenuti stvari na bolje. A tortura na ulici se nastavila. Vlada u inozemstvo šalje idilične slike, a jučer su oklopna vozila ušla u centar rezidencijalnog dijela grada kao i lani. Čula sam da su prosvjednici bacani s krovova, da su im lomljene noge. To su sve razlozi zbog kojih bi utrka morala biti otkazana, a jedino to bi bila snažna poruka vlastodršcima", izjavila je Al-Khawaja.

Pročitajte više