Neka bude Bokšić, a ne Balaban

Foto: Hina

NAPOKON je i ova nogometna trakavica završila. Od danas je hrvatski reprezentativac te sad već bivši napadač Rijeke, Andrej Kramarić i službeno igrač engleskog premierligaša Leicester Cityja.
Transfer je službeno okončan u ranim jutarnjim satima srijede, a težak je devet milijuna eura plus milijun eura bonusa.
 
Kramarić je jedanaesti hrvatski napadač koji će tresti mreže na Otoku, a Index će vas podsjetiti koji su napadači, s većim ili manjim uspjehom, to radili prije njega.
 
DAVOR ŠUKER
 
Nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998.,, kad je svojim golovima odveo Hrvatsku do senzacionalnog trećeg mjesta na svijetu te se okitio titulom najboljeg strijelca Mundijala, u Realu su očekivali da će Šuker jednako revno tresti mreže i u dresu kraljevskog kluba. Međutim, to nije bilo tako. Šuker je sezonu 1998./99 odigrao jako slabo i zabio je samo četiri gola u 19 susreta u Primeri. Bio je to jasan znak da je došlo vrijeme za promjenu dresa. Nakon tri godine igranja u Madridu i zabijenih 38 golova, sadašnji predsjednik HNS-a odlazi u Arsenal.
 
U dresu Topnika debitirao je 22 kolovoza na Highburyju u domaćem 1:2 porazu od Manchester Uniteda, a ušao je s klupe 15 minuta prije kraja utakmice. Sljedeće dvije utakmice je također počeo s klupe da bi tek dobio šansu od prve minute u meču protiv Aston Ville. Arsenal je slavio 3:1, a Šuker je zabio dva gola. U 22 odigrana meča u dresu Arsenala, prije nego li je otišao već sljedeće sezone u ''susjedstvo'', u West Ham, Šuker je zabio osam golova.
 
Ipak, u tom kratkom razdoblju što je proveo na Highburyju, navijači Arsenala najviše će ga pamtiti po promašenom penalu u raspucavanju u finalu tadašnjeg Kupa UEFA-e protiv Galatasaraya.
Prelazak u Čekićare Šukeru nije donio ništa dobra. Za West Ham je odigrao samo 11 utakmica zabivši samo dva gola. Na kraju sezone je otišao u Munchen 1860.
 

BRANKO STRUPAR
 
Strupar je u Derby County 1999. došao s reputacijom rasnog strijelca. Od 1994 do 1999 za Genk je odigrao 168 utakmica i zabio čak 106 golova. Posebno je bila uspješna 1998. Osvojio je naslov prvaka, bio je najbolji igrač i strijelac Belgije. Premda nije u Premiershipu ostvario uspjehe ni blizu sličnima onim u Belgiji, u četiri godine igranja u Derbyju zabio je 16 golova i ostavio je značajan trag u nekadašnjem prvaku Engleske.
 

ALEN BOKŠIĆ
 
Kad je 2000. Alen Bokšić prešao iz rimskog Lazija u pod navodnike maleni Middlesbrough, cijeli nogometni svijet bio je zatečen. Bokšić je na Otok stigao kao jedna od najvećih zvijezda svog vremena, no tada, ambiciozni premierligaš nije štedio novac i Boka je u to vrijeme važio za jednog od najskupljih nogometaša svijeta, a bio je nogometaš s najvećim primanjima u povijesti Premierlige. Tjedna plaća iznosila m e za ono vrijeme nevjerojatnih 63 tisuće funti tjedno.
Unatoč brojim ozljedama Bokšić je igrao dobro i već u premijernoj sezoni, usprkos brojim izostancima, zabio je 12 golova te je važio za jednog od najboljih igrača na Otoku.
 
Ipak, ozljede i problemi sa zdravljem okončali su njegovu karijeru prije nego li je to itko mogao i zamisliti i 2003. Bokšić završava s aktivnim igranjem nogometa. Za Middlesbrough je odigrao 68 utakmica i pritom je 22 puta zabio.
 

BOŠKO BALABAN
 
Kad je 2001. za šest milijuna funti Boško Balaban stigao iz Dinama u Aston Villu, od njega su se u Birminghamu očekivale velike stvari. Zarađivao je 20 tisuća funti tjedno i trebao je biti rješenje za kroničan problem Ville – neučinkovitost. Međutim, od potencijalnog hit igrača, Bole Top je postao predmet sprdnje na Otoku i jedan od najgorih napadača u povijesti Premiershipa. Štoviše, navijači Ville su ga proglasili i službeno za najgoreg igrača u koji je ikad nosi dres kluba iz Birminghama. Statistika govori sve: prije nego li je nakon dvije godine poslan na posudbu u Dinamo, odigrao je osam utakmica za nula golova.
 
EDUARDO DA SILVA
 
3. srpnja 2007. Arsenal je potvrdio da je postignut dogovor s Dinamom te da Eduardo da Silva za odštetu od 7,5 milijuna funti prelati na Otok. Dudu je premijeru imao 19 kolovoza protiv Blackburna, a deset dana poslije zabio je svoj prvijenac protiv Sparte u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Protiv Seville zabija svoj prvi gol u Ligi prvaka. Igrao je stvarno dobro, učinkovito i efikasno i bio je prvi izbor Arsena Wengera u napadu, ispred Robina van Persieja i Emmanuela Adebayora.

 
No, 23 veljače 2008 na utakmici protiv Birmingham Cityja, Martin Taylor mu krvničkim startom lomi nogu i praktički od tog trenutka je karijera Dudua u Arsenalu bila gotova.
 
Za Arsenal je odigrao 69 susreta i zabio je 20 golova.
 

MLADEN PETRIĆ
 
Nakon rastanka s HSV-om, u jesen 2012 Mladen Petrić pristupa Fulhamu. Debitirao je protiv Norwicha i to kako. Dva puta je zabio i jednom asistirao. Ipak, premda je bio stalni član momčadi te je odigrao u toj sezoni 23 utakmice i zabio pet golova, već sljedeće sezone odlazi u West Ham. Međutim, tamo se nije nikako snašao i u cijeloj sezoni je odigrao samo tri utakmice, a pritom nije niti jednom poentirao.
 

IVAN KLASNIĆ
 
Nakon sedam punih sezona u Bremenu Ivan Klasnić je s Werderom bio senzacija Bundeslige. Bio je prvak, a važio je i za jednog od najpotentnijih napadača. Za Werder je odigrao 151 utakmicu i pritom je zabio 49 golova. 2008. kao velika zvijezda prelazi u Nantes, no tamo se nije najbolje snašao i nakon dvije godine, uglavnom sjedenja na klupi, odlazi na posudbu u Bolton.
Tamo je procvjetao i nakon što je u prvoj sezoni (2009./10.) zabio osam golova, Bolton otkupljuje njegov ugovor. U sljedeće dvije sezone za Skitnice je odigrao novih 50 utakmica i zabio još 12 golova. Ipak, problemi s zdravljem zaustavili su njegovu karijeru. Pokušao je još jednom u Njemačkoj, u Mainzu, no nakon samo tri utakmice rekao je dosta.
 

NIKICA JELAVIĆ
 
Nakon jedne i pol sezone u Glasgowu, Jelavić 31. siječnja 2012. godine prešao je u Everton i potpisao ugovor na četiri i pol godine. U FA Premier ligi odlično se snalazi i već u prvoj polusezoni u trinaest ligaških nastupa postigao je devet pogodaka te je na kraju sezone 2011./12. bio najbolji Evertonov strijelac. U ožujku 2012. bio je igrač mjeseca FA kupa, a u travnju i igrač mjeseca cijelog Premiershipa. Ipak, u sljedeće dvije sezone menadžer David Moyes sve mu manje vjeruje i Nikica sve više grije klupu. Do odlaska iz Evertona u Hull 2014., Jelavić je za Karamele odigrao 59 utakmica i pritom postigao 16 golova. 
 
U siječnju prošle godine prelazi u Hull i za sada mu tamo itekako dobro ide. Prva je napadačka opcija Tigrova i u 23 utakmice zabio je osam golova.
 

 

NIKOLA KALINIĆ

Hajduk je 2009. godine prodao Nikolu Kalinića u Blackburn, gdje se napadač iz Solina i nije snašao. U dvije godine je postigao sedam golova, a odlaskom menadžera Sama Allardycea smanjila mu se minutaža.  Uskoro je napustio Blackburn i potpisao za Dnjipro za koji i danas nastupa.

IVICA MORNAR

Ivica Mornar je nakon šest godina u Belgiji dvije sezone odradio u Engleskoj gdje je za Portsmouth odigrao deset utakmica i postigao jedan gol.

MARIO STANIĆ 

Iako je Mario Stanić igrao kao ofenzivni allrounder na popis smo ga uvrstili zbog prekrasnog voleja, koji je obilježio njegovu karijeru u Chelseaju.

Pročitajte više