Neka se ponovi 2007.

Slavlje hrvatskih košarkaša nakon pobjede protiv Španjolske u Sevilli 2007. godine
Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA 18 godina čeka na košarkašku medalju. Prvu "medalja-loptu" su izabranici Jasmina Repeša propustili u petak polufinalnim porazom od Litve. Drugu imaju danas (17:30) protiv Španjolske.

U petak smo doživjeli dvostruko razočarenje. Najprije poraz od Litve uz raspad u drugom poluvremenu, a zatim smo i u borbi za treće mjesto dobili puno težeg suparnika - Španjolsku umjesto Francuske.

Prvenstvo je Hrvatska otvorila debaklom upravo od Španjolske (68:40), a danas ima priliku zaključiti natjecanje na najbolji mogući način - osvetom i broncom.

Hrvatska će na "Furiju", najdominantniju europsku momčad posljednjih godina, sa samo četiri zdrava košarkaša. Španjolci su, pak, u Sloveniju stigli bez vođa momčadi Paua Gasola i Juana Carlosa Navarra. Cilj im je bio obrana zlata, ali danas poručuju da "će i ova bronca vrijediti za nekoliko godina". Posljednji put bez medalje su Španjolci ostali 2005. godine kada ih je u utakmici za treće mjesto uništio Dirk Nowitzki.

Recept za Španjolsku, barem se tako pokazalo u Sloveniji, jest da se uvede u neizvjesnu završnicu. Hrvatska 4. rujna to nije uspjela jer su već u prvom poluvremenu Fernandez i društvo osigurali pobjedu.

Protiv Španjolske smo odigrali sedam utakmica na velikim natjecanjima, a slavili smo u tri. Predvođeni Draženom na Igrama u Barceloni slavili smo 88:79, tri godine kasnije na Eurobasketu u Grčkoj (80:70) i na Euru u Španjolskoj 2007. godine (85:84). Upravo je ta, posljednja, hrvatska pobjeda izborena na veličanstven način, tricom Marka Tomasa u Sevilli.

Ipak, pamtimo i bolan beogradski poraz u četvrtfinalu Eurobasketa 2005. godine kada su Španjolci uz pomoć sudaca izborili produžetak u kojem su nas uništili.

Valjda danas suci neće biti šesti igrač "Furije"...

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:



 

Pročitajte više