Nenad Gračan: Uvjeren sam da će i Dinamo i Rijeka igrati Europu i na proljeće

Foto: Hina

JUČER je bio Dan D za hrvatski klupski nogomet. Čak četiri hrvatska kluba su imali veliku priliku  izboriti nastupe u grupnoj fazi Europa lige. Dinamo i Rijeka su u tome uspjeli, štoviše, rutinski su se otarasili Petrolula i Sheriffa, dok su i Hajduk i Split ostali kratki za samo jedan jedini gol protiv renomiranih Dnjipra i Torina.
 
Neporeciva činjenica je da se hrvatski klupski nogomet diže, da svakim danom, tjednom i mjesecom napreduje sve više i da su daleko iza nas ostala vremena kad su hrvatski klubovi već u prvim kolima ispadali od albanskih, gruzijskih ili moldavskih predstavnika.
 
Nenad Gračan je bio igračka legenda i Rijeke i Hajduka, a kao trener je sjedio na klupi u oba ta kluba te u Dinamu i mišljenja smo da nema pozvanije osobe od njega da samo za Index prokomentira današnji ždrijeb grupa Europa lige, Dinamove i Rijekine protivnike, renesansu Rijeke, te da nam najavi nedjeljni derbi Hajduka i Dinama na Poljudu.
 
Gospodine Gračan, danas je obavljen ždrijeb Europa lige. Dinamo igra u grupi D zajedno s Red Bull Salzburgom, Celticom i rumunjskom Astrom, dok je Rijeka smještena u grupu G skupa sa Sevillom, Feyenoordom i Standardom iz Liegea. Možete li za početak prokomentirati ždrijeb?
 
Obje skupine su i atraktivne, ali i prolazne. Što se tiče Dinama, vidljivo je da se Modri iz utakmice u utakmice dižu, da rastu u formi, da ti igrači koje su doveli ove sezone polako hvataju konce i prihvaćaju zamisli trenera i bez obzira na taj Salzburg, koji može biti itekako problematičan, ja sam uvjeren da će Dinamo proći grupu.
 
Red Bull je dobra ekipa, iskusna, puno ulažu iz godine u godinu i lani su igrali veoma bitnu rolu u Europa ligi, no mislim da im nedostaje nešto za taj neki veći iskorak. O Rumunjima iskreno i ne znam puno, no treba s njima biti oprezan. A uvjeren sam da to u Dinamu jako dobro znaju, jer bliska povijest nas je naučila da se Dinamo posljednjih godina često znao spotaknuti baš u mečevima s ''neatraktivnim'' klubovima s Istoka.
 
Od Celtica je ostalo nažalost samo ime. Nije to više ni blizu onaj klub, koji je svima predstavljao strah i trepet. Posljednji rezultati  Celtica u Europi govore da je nekadašnji prvak Europe možda i najslabiji klub te skupine i klub s kojim Dinamo nikako ne bi trebao imati problema. Nekako mi se čini da je izbacivanjem Rangersa u niži rang i Celtic puno izgubio jer niti jedan klub ne može držati korak s Europom, ako doma nema pravu konkurenciju. Bez zdrave kompeticije nema ni uspjeha.
 
Što se tiče Rijeke, skupina je po meni idealna. Sva tri protivnika su po imenima atraktivna, primamljiva za publiku, a opet, sva tri protivnika ovakva Rijeka može proći. Možda je Rijekina skupina za nijansu nezgodnija, no moramo voditi računa da su i Sevilla i Feyenoord i Standard klubovi koji svake godine prodaju puno igrača, da su to fluidne ekipe, koje teško iz godine u godinu mogu zadržati jezgru momčadi na okupu i stoga sam uvjeren da i Rijeka i Dinamo imaju jedinstvenu priliku za proći dalje i dočekati europsko proljeće.
 
Rijeka je promarširala Europom. Šest utakmica, šest pobjeda i nevjerojatna gol razlika od 16:2! Kako tumačite Rijekinu nogometnu renesansu ove sezone?
 
Rijeka ove sezone ima zaista sjajnu ekipu. Igrački kadar je odlično posložen, a stručni stožer sjajno obavlja svoj posao. Međutim, i prije je Rijeka znala imati sjajne generacije, koje su imale i talenta i predispozicije za nešto puno više, ali sve bi se na kraju svelo na pojedini sitni bljesak. Sad je priča posve drugačija. U posljednje dvije ili tri godine Rijeka je postala pravi klub u punom smislu te riječi. U ovom trenutku ljudi koji vode Rijeku točno znaju što im treba, što žele, koji im je cilj te kako do njega doći. Igrački kadar je odličan.
 
Na svakoj poziciji Rijeka ima po dva, pa čak i po tri rješenja, a to sve govori o ambicijama kluba. Također, ne smije se zaboraviti i spomenuti nevjerojatnu podršku koju Rijeka ima u samom gradu. Od navijača, Armade. I kad sve to skupa uzmemo u obzir, tu jednu kvalitetu i jednu zdravu atmosferu, uvjeren sam da niti jednoj momčadi neće biti jednostavno igrati na Kantridi. Zbog toga i smatram da Rijeka ima veliku priliku napraviti jedan kvalitetan rezultat u Europi ove godine. I ovo ne govorim radi neke demagogije ni kao navijač, to je realnost.
 
Mnogi ističu Matjaža Keka kao najvažnije protagonista ove divne riječke priče.
 
Naravno. Kek je od prvog dana znao što želi i tako se ponašao. Donio je u Rijeku jedan specifičan stil rada, jedne drugačije metode i tumačenje nogometa, a igrači su to prihvatili i rezultat nije mogao izostati. 
 
Dinamo i Rijeka su prošli, izborili su grupnu fazu Europa lige. Hajduku i Splitu je falio samo po jedan jedini gol. Činjenica je da godinama nismo imali tako dobre i zapažene rezultate u europskim natjecanjima. Kako to tumačite?
 
Liga 10 je bez sumnje donijela nešto odlično u naš nogomet i dovela je do znatnog porasta kvalitete domaće nam lige. To tako treba gledati i bez obzira što su ovaj put prošli dalje Dinamo i Rijeka, a ne Hajduk i Split, te pozitivne procese u hrvatskom nogometu treba pozdraviti jer će u budućnosti svi naši klubovi imati od toga koristi.
 
Bili ste veliki igrač Hajduka, ali ste Bijele vodili i kao trener. Kako ste vidjeli ove dvije utakmice protiv Dnjipra?
 
Hajduku je falio samo jedan gol, to je istina, no također je i istina da je Hajduk imao i puno sreće, posebno u onoj prvoj utakmici, kad je živio na obranama golmana Kalinića. Slično je bilo i jučer. Nije Dnjipro jučer odigrao neku veliku utakmicu, ali to je momčad koja se gradila godinama, u koju se ulagalo godinama i oni su jučer to odradili samo na iskustvo.
 
Hajduk se trudio, Hajduk je dao sve od sebe, to se mora priznati, ali Dnjipro je pokazao veću kvalitetu i zasluženo je prošao dalje. Treba se nadati da je Hajduk iz ova dva susreta naučio neke stvari, stekao neko iskustvo te da će u budućnosti imati snage i znanja za napraviti još jedan korak više.
 
U nedjelju nas čeka veliki derbi na Poljudu. Smatrate li da će trener Tudor uspjeti vratiti momčad u život nakon mentalnog i fizičkog pražnjena protiv Dnjipra?
 
Da, to je dobro pitanje. Mora, Hajduk se mora trgnuti i pokušati zaboraviti na razočaranje nakon ispadanja iz Europe. Jer, ako nekim slučajem Dinamo pobjedi, bojim se da bi jedna pozitivna euforija splasnula, da bi nastupilo razočaranje, a to ne bi bilo dobro za nikoga. U svakom slučaju, Dinamo u Split dolazi puno rasterećeniji, prošli su u Europi, pobijedili su u obje utakmice dobrog protivnika i prvi su u prvenstvu. S druge strane, Hajduk čeka izuzetno zahtjevna utakmica i ako ju slučajno izgubi, bojim se da će se teško moći vratiti u igru, barem što se tiče prvenstva. 
 
 
 

Pročitajte više