Neuništivi Đoković: Sredio Federera za četvrtu rimsku titulu

Foto: Hina / EPA 

NOVAK ĐOKOVIĆ dokazao je ove nedjelje da je trenutno najbolji tenisač svijeta. U finalu rimskog Mastersa pobijedio je Rogera Federera sa 6:4, 6:3 za 75 minuta i došao do svog četvrtog trofeja u Foro Italicu.

Đoković je nastavio svoj pobjednički niz u 2015. godini. Nakon što je na otvaranju sezone poražen u finalu Dubaija od švicarskog velikana, Đoković je nanizao već 22 pobjede i skupio naslove na turnirima Masters serije u Indian Wellsu, Miamiju, Monte Carlu i Rimu. Đokoviću je osvojio svoj 53. trofej u karijeri u 76 nastupa u finalima, te 24. naslov na turnirima Masters 1000 serije. Prestigao je Federera koji ima 23. naslova Masters serije, a ispred njega je još samo Nadal s 27. titula.

Federer je u rimskom finalu do prve break lopte došao u devetom gemu prvog seta, ali Nole se obranio te u idućem gemu slomio i servis protivnika te uzeo prvi set. Isti scenarij ponovio je i kod prvog Federerovog servisa u drugom setu. Do kraja meča Federer je ostao bez prilike za preokret. Švicarac je odigrao 129. finale u karijeri (četvrto u RimuO), te je ostao na 85 naslova.

Osim novih 1000 bodova, Đoković je osvojio i pobjednički ček na 628.100 dolara, dok je Federer uz 600 bodova zaradio 308.000 dolara.

Pročitajte više