Neymar bacio Ronaldu rukavicu pred Clasico

Foto: Guliver Image/Getty Images

UNATOČ derbijima Reala i Barcelone u Ligi prvaka prije velikog derbija, El Clasico je utakmica tjedna europskog klupskog nogometa. Messi i Neymar večeras su izazvali Ronalda u rutinskoj pobjedi nad Ajaxom na Camp Nou.
 
U subotu 25. listopada u 18 sati na Santiago Bernabeuu igrat će se politička i taktička utakmica sezone. 
 
Ancelotti mora brinuti i o Neymaru
 
Analtičari su fokusirani na moguće Ancelottijeve metode kojima će pokušati zaustaviti najveću zvijezdu Blaugrane, Lionela Messija. Međutim, taj fokus mogao bi se pokazati pogrešnim. Kraljevima sa mnogo boljom statistikom prijeti druga velika zvijezda Barcelone, Neymar.
 
Iako Messi podsjeća na svoja najbolja izdanja i najavljuje mnogo bolju sezonu od prošle, protkane ozljedama, i dalje bolji učinak ima Neymar, unatoč mnogo manjoj minutaži. 
 
Brazilac zabio više od Messija u mnogo manje minuta
 
Argentinac je ove sezone igrao ukupno 967 minuta, nešto više od deset i pol utakmica, a jasno se moglo vidjeti kolika je njegova žeđ kad je odbio želju Enriquea da ga zamijeni prije kraja i barem malo sačuva za zahtjevan tjedan.
 
Messi je u 11 utakmica zabio devet pogodaka, dva u tri utakmice Lige prvaka, a sedam u osam susreta Primere. Što se tiče prvenstva, to je nešto više od 102 minute za svaki pogodak.
 
Neymar je, pak, zaigrao u deset utakmica, ali u ligi nije imao punu minutažu, a u ukupno 660 minuta postigao je deset golova, dva u tri susreta Lige prvaka te osam pogodaka u sedam prvenstvenih ogleda. Gledajući ukupno, prosječno postiže gol svakih 66 minuta, a gledajući Primeru, statistika je impresivna, zabija svake 52 minute. Tek je Ronaldo impresivniji.
 
Ronaldo zabija, Messi asistira 
 
Portugalac je ove sezone svijet za sebe, postigao je nestvarnih 15 golova u sedam susreta Primere, ukupno 19 u 12 susreta tijekom cijele sezone, za 989 minuta. U svim natjecanjima treba mu prosječno 52 minute za gol, a u Primeri samo 42 minute, zabija prosječno više od dva gola po ligaškom susretu.
 
No, ono što čini razliku među tri najveća golgetera El Clasica su asistencije, gdje je najuvjerljiviji Messi. On je skupio već deset asistencija u sezoni, samo u osam ligaških nastupa je devet puta namjestio pogodak. Neymar je tek jednom asistirao, a Ronaldo pet puta, u Primeri u tri navrata.
 
Argentinac sjajan u Clasicima, Ronaldo "šteka" u prvenstvenim derbijima
 
Jasno je stoga što je razlog nešto slabijeg golgeterskog učinka Argentinca, njegovo veće podređivanje momčadi i razigravanju suigrača nego u sezonama kad je rušio sve rekorde po punjenju mreža. Također, gledajući povijest najvećeg španjolskog derbija, on je svakako najveća glavobolja aktualnih europskih prvaka. Zabio je 21 pogodak u 28 El Clasica, čak 14 u 16 prvenstvenih derbija.

Cristiano Ronaldo je zabio u ovim derbijima dosad 13 pogodaka, no samo pet u onima igranim u prvenstvu.

Neymar zabio u svom prvom El Clasicu, prošle godine u listopadu. Sudeći po prosjeku ove sezone, trebao bi i u ovom. No statistika će ionako uvijek reći mnogo manje od onog što nas očekuje na travnjaku.
 

Pročitajte više