Nikada više u Dinamo - dok Mamić ne nazove: Branko Ivanković opet vodi Modre u "kontrolirani juriš"

Foto: R. Goršić / Cropix
Video: D. Dalmacija

BRANKO IVANKOVIĆ treći put preuzima Dinamo! Glavna je to vijest sa sastanka Dinamovog Izvršnog odbora. Zdravko Mamić danima je "jašio" po domaćim trenerima, nazivao ih kvazi-proizvodima i najavljivao svjetsko, strano ime na klupi. Puno je toga Mamić podvalio medijima otkako je izgubio od Austrije i potjerao Krunu Jurčića, no opet se odlučio za prokušano rješenje.

"Ivanković je naš najkompetentniji trener", rekao je Mamić nakon odluke.

Ivanković 2008. godine: Nikada više neću biti trener Dinama!

I Ivanković je znao svašta reći, pamtimo i izjavu da više nikada neće biti Dinamov trener. No, davno je to bilo, još tamo krajem 2008. godine, kada ga je Mamić "likvidirao" pod maksimirskim jugom, prije polaska klupskog autobusa na pripreme uoči utakmice sa Spartakom.

"Prezadovoljan sam", rekao nam je Ivanković danas, na tom istom mjestu, podno stepenica s kojih Mamić baca svoje trenere.

Nakon što je s njih odletio Jurčić, Mamić je telefonski odmah kontaktirao upravo Ivankovića, a kada je od profesora čuo "razgovarat ćemo sutra", izgledalo je da je time Branko "sam sebe eliminirao". No, opet je brzo našao zajednički jezik s gazdom koji ga je prilično obogatio otpremninom nakon smjene 2008. godine.

"Malo sam se naljutio na njega, ali ljutnja me brzo prošla", rekao je Zdravko o tom ponoćnom, telefonskom "nesporazumu".

Zoki Mamić u prolazu je novinarima rekao da Ivanković zna ciljeve koje mora ispuniti, te da je IO najviše razgovarao o posrtanju Dinama u predvorju Lige prvaka.

Mamić ga "streljao" pod jugom

Prvi je put Ivanković na klupu Dinama sjeo 2006. godine, umjesto Josipa Kužea. Postao je Dinamov "HNL rekorder" i odveo momčad do duple krune. Ljubav s Mamićem trajala je do siječnja 2008. godine, kada je kiksao na Dvoranskom prvenstvu, danas upokojenom natjecanju, a Mamić ga je u svlačionici dočekao riječima: "Jebem vam mater Ivankoviću, Magiću i svim trenerima. Igrate s osam igrača, a uvijek sam ja kriv. Zašto Modrić ne može odigrati utakmicu? I onda meni viču da sam cigan".

Ivanković je odgovorio ostavkom, no podvio je rep već nakon četiri mjeseca i zamijenio Zvonimira Soldu, koji je osvojio Kup, pa Mamiću otkazao suradnju pred tv kamerama. Uslijedila je tako Ivankovićeva euro-avantura, u kojoj je pobijedio NEC i izgubio od Tottenhama. Mamić ga je potom izbacio iz autobusa za Sloveniju, gdje je momčad u pripreme za Spartak poveo pomilovani pomoćnik Marijan Vlak.

Ivanković: Igrat ćemo lijep nogomet

Ivanković će ipak probati još jedanput. Vodit će momčad u Europa ligi, u skupini s Čornomorecom, Ludogorecom i PSV-om, a čeka ga i derbi s Hajdukom na Poljudu 14. rujna.

"Svi znamo što Dinamo znači, koji su ciljevi kluba i ja vjerujem da ih možemo ispuniti", rekao je trener koji je u Dinamovu svlačionicu uveo pojam "kontroliranog juriša".

Mamić od Ivankovića ovaj put zahtijeva proljeće u Europi.

"Jako dobro sam upoznat s Dinamovom ekipom jer cijelo vrijeme pratim što se događa oko kluba. Imamo kvalitetne igrače, vjerujem da ćemo igrati lijep nogomet i stvoriti rezultate koji će zadovoljiti naše navijače", kratko je rekao Ivanković koji će u utorak u 12:15 opet biti službeno predstavljen u klubu. Pomoćnici će mu biti Damir Krznar i Igor Cvitanović.

Pročitajte više