Nikola Karabatić: Kao mali nosio sam dres Alena Bokšića

Foto: Guliver Images/Getty Images

JEDAN od najboljih rukometaša na svijetu Nikola Karabatić priprema se za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Vođa francuske reprezentacije do sada je osvojio sve što se dalo osvojiti, ali 30-godišnji Karabatić još uvijek je gladan uspjeha pa je zajedno sa suigračima zacrtao novi cilj: vraćanje naslova prvaka svijeta u Francusku.

Član Barcelone u intervjuu za službenu stranicu FIFA-e malo se odmaknuo od rukometa. Karabatić je otkrio za koga navija, tko mu je nogometni idol i za koga smatra da bi trebao osvojiti Zlatnu loptu.

Koji klub posebno preferirate?

"Kad sam bio mali navijao sam za Marseille. Pratio sam svaku njihovu utakmicu i nosio sam dres Alena Bokšića. Međutim, nisam "zagrižen" navijač. Od stranih klubova navijam za Real i Barcelonu. To su dva kluba koja sam oduvijek volio", rekao je Karabatić.

"Španjolski Clasico obožavam gledati zbog kvalitete nogometa. Naravno, kad je derbi priželjkujem pobjedu Barcelone, to je moj klub s kojim sam povezan", nadodao je.

Nogometni idol?

"Bio sam premlad da pratim Michaela Platinija, ali za mene je Zinedine Zidane oduvijek bio najbolji, klasa. Volim igrače koji su lideri, genijalci na terenu..."


Tko je za vas najbolji trener u 2014.?

"Teško pitanje. Carlo Ancelotti i Joachim Löw osvojili su dvije titule ove godine, ali ono što je Diego Simeone napravio s ekipom koju je imao na raspolaganju, to je nešto nevjerojatno. Biram Simeonea!"

Vaš favorit za osvajanje Zlatne lopte?

"Rekao bih Lionel Messi, ali onda ne bih bio objektivan jer igramo u istom klubu. Kao sportaš moram biti objektivan. Svjetsko prvenstvo je najznačajniji i najvažniji turnir koju su nogometaši mogli osvojiti ove godine, a na SP-u u Brazilu briljirao je Manuel Neuer. Messi je došao do finala s Argentinom, ali Argentinci nisu bili dobri kao Njemačka. Srce kaže Messi, glava kaže Neuer".

Približavamo se rukometnom SP-u u Kataru. Koji su vaši ciljevi?

"Imamo velike planove. Ove godine postali smo prvaci Europe. Bilo je teško, jer smo igrali protiv sjajnih ekipa, ali u finalu protiv favoriziranih domaćina Danaca pokazali smo zašto smo najbolji. Sada u Kataru želimo vratiti naslov koji smo izgubili prije dvije godine u Španjolskoj".

Tajna uspjeha francuske rukometne reprezentacije?

"Sve se svodi na smjenu generacija. Novi, mladi igrači dolaze, stariji odlaze. Međutim, bitno je da uvijek imate jezgru kvalitetnih igrača koji predstavljaju autoritet. Igrači poput Omeyera, Dinarta, Fernandeza i mene osobno rade s mladim igračima koji dolaze u reprezentaciju, a sve s ciljem da zadržimo visoke standarde koje smo nametnuli".

Pročitajte više