Nizozemac Bjorn Kuipers sudi protiv Irske!

NIZOZEMSKI arbitar Bjorn Kuipers delegiran je za glavnog suca utakmice Irska - Hrvatska, koja će se u nedjelju od 20:45 igrati u Poznanju.

Uefa je odlučila da će u prvom nastupu našoj reprezentaciji pravdu dijeliti 39-godišnji Nizozemac, zajedno sa svojim sunarodnjacima Sanderom van Roekelom i Erwinom Zeinstrom te Richardom Liesveldom i Polom van Beukelom.

Rođen 28. ožujka 1973. u Oldenzaalu nedaleko granice s Njemačkom, Kuipers je danas vodeći nizozemski sudac, jedini u Uefinoj top klasi i legitimni nasljednik Marija van der Endea i Dicka Jola, najpoznatijih arbitara iz Nizozemske. Međunarodni je sudac od 2006., a vodio je utakmice u Ligi prvaka, Europa ligi/Kupu Uefa te na Europskom prvenstvu do 17 godina.

Kuipers u rodnom Oldenzaalu ima frizerski salon, a ovog je proljeća u nokaut fazi Lige prvaka vodio dvije utakmice. Prvo je sudio u moskovskom dvoboju osmine finala Lige prvaka (CSKA - Real Madrid 1:1), a puno ćete se prije sjetiti po uzvratnom ogledu Barcelone i Milana u četvrtfinalu (Barca je slavila 3:1 i otišla dalje, a Kuipers im je u prvom poluvremenu svirao dva jedanaesterca).

Što se tiče ostalih utakmica, dvoboj Španjolske i Italije u Gdanjsku sudit će Mađar Viktor Kassai, a u skupini iz koje će Hrvatska dobiti protivnika u četvrtfinalu (ako prođe kroz grupu C), utakmicu Francuska - Engleska sudi Talijan Nicola Rizzoli, a utakmicu Ukrajina - Švedska, Turčin Caneyt Cakir.

Pročitajte više