Nogomet i Ameri: Kaka, Villa i debitanti privukli više navijača nego SP 1994. godine

Foto: Guliver Images/Getty Images

UTAKMICOM Orlanda i New Yorka započela je 20. sezona Sjevernoameričke profesionalne nogometne lige (MLS). Okršaj debitanata završio je bez pobjednika 1:1, a nakon utakmice komentari su gotovo identični - Amerikanci su zaljubljeni u nogomet. Pravi nogomet!

62 tisuće navijača na otvaranju prvenstva, grad ostao bez dresova u prodaji
Navijači su pet sati prije početka dvoboja okupirali stadion Citrus Bowl u Orlandu. Mnogi su iskoristili lijepo vrijeme te su guštali na suncu, družili se s navijačkom braćom u ljubičastom (boja Orlanda), a sat vremena uoči početka meča nepregledna kolona ljudi krenula je na tribine. Okupilo se tako više od 62 tisuće navijača, koji su željno iščekivali okršaj novopridošlih zvijezda, Davida Ville i Kake.

Utakmicom Orlanda i New Yorka pratilo je točno 62 510 gledatelja, a osim što je riječ o devetoj najgledanijoj utakmici u povijesti MLS lige, ujedno je srušen i rekord stadiona koji je 1994. godine ugostio pet utakmica SP-a. Do sada je najgledaniji nogometni dvoboj na Citrus Bowlu bio onaj između Belgije i Nizozemske - 62 387 gledatelja.

Oni koji nisu bili te sreće da ugrabe ulaznicu za spomenuti dvoboj debitanata morali su izdvojiti oko 150 dolara, koliko je koštala ulaznica kod preprodavača. Najskuplje ulaznice, inače, koštaju 60 dolara.


"Dugo sam čekao ovaj trenutak. Doći ću na svaku utakmicu", rekao je Carlos Villacreses za New York Times. Ovaj strastveni navijač Orlanda četiri je sata kružio po gradu kako bi kupio klupski dres. Na kraju je ostao praznih ruku, sve je bilo rasprodano.


"Grad je tjedan dana već u ljubičastom. Ovo je sjajan početak 20. sezone MLS-a. Imamo dvije nove ekipe, tri nova televizijska partnera i nekoliko novih igrača u ligi. Sve je to super, ali ništa se ne može mjeriti s osjećajem kada vas uživo bodri 62 tisuće navijača", rekao je impresionirani komisionar lige, Don Graber. 

Nogomet daleko od europske razine

I dok je euforija bila na razini, američkim novinarima nije se svidjelo ono što su vidjeli na terenu. Nogomet u MLS ligi daleko je od onog europskog.

"David Villa se u jednom trenutku primio za glavu i nemoćno pogledao prema nebu. Bio je frustriran, jer nije navikao na ovako nisku razinu nogometa", piše u izvještaju NY Times.

Ipak, svi su složni da će nogometna liga u SAD-u, pogotovo dolaskom novih zvijezda, napredovati u budućnosti. Silno se očekuju dolasci europskih veterana; Stevena Gerarda i Franka Lamparda, a pitanje je vremena kada će prema SAD-u i drugi europski majstori. Ako je vjerovati glasinama, bogati vlasnici američkih klubova žele dovesti Balotellija, Van der Vaarta, Xavija, De Rossija...

Pročitajte više