Norveško čudo pod strogim nadzorom Reala: Ødegaard neće startati protiv Hrvatske

Foto: Getty Images / Guliver image 

"NORVEŠKA će bodove tražiti u utakmicama protiv Bugarske, Azerbajdžana i Malte. Izbornik i igrači svjesni su da će ih u Zagrebu teško uzeti. Nije nemoguće, ali je vrlo zeznuto. Optimizam može pomaknuti planine, ali ova na Maksimiru bit će možda prevelika prepreka", ton je u kojem su Norvežani najavili dolazak u Zagreb.

Aftenposten primjerice doslovno piše o rekreacijskom vikendu u Hrvatskoj. Italija i Hrvatska su iznad svih u grupi, navode, iako Norveška s tri pobjede i jednim porazom ima tek bod manje od Hrvatske. Imaju potpuno pravo da vjeruju i bore se, a to znači da neće biti ni tako lagan protivnik.

"Vjerojatno ćemo vidjeti Norvešku koja će se braniti i nadati se nekoj situaciji iz kontre. Bit će to za nas bonus utakmica dok čekamo prave zadatke", otvoreno pišu Norvežani o Hrvatskoj, ali tek usputno.

Sve je to dio priče o 16-godišnjem Martinu Ødegaardu, koji je tema gotovo svake vijesti iz kruga reprezentacije Per-Mathiasa Høgma. Klinac kojeg je početkom godine zakupio Real Madrid u strogom je režimu. Klub ga je ustupio norveškim novinarima po dvije minute svakom, a oni u svojim izvještajima žestoko ironiziraju taj događaj.. I nakon što se priključio reprezentaciji, najmlađi igrač koji je zaigrao u europskim kvalifikacijama čuvana je roba. "Izbornik se s trenerima Realove La Fabrice i Realove B ekipe dogovorio da Ødegaard neće startati u Zagrebu", navode. 

"Martin će ići korak po korak. Jasno je da se radi o posebnom igraču, inače ne bi bio tu gdje jest. No treba ga uvoditi postepeno i pripaziti na njegovu budućnost. S druge strane, imamo igrače poput Johansena koji je jako dobar u Celticu. Osam godina je stariji od Martina, pustimo da stvari idu svojim tijekom", rekao je norveški izbornik.

Odegaard je u tu "minutu i 47 sekundi", prema preciznom navodu Norvežana, govorio o iskustvu koje je stekao u svega pet utakmica za Realovu Castillu u trećoj ligi, ali i kroz treninge s Ancelottijevom ekipom.

"Razgovarao sam s Lukom Modrićem uoči okupljanja reprezentacije. Rekao sam mu da ćemo pobijediti Hrvatsku. Pa, idemo to napraviti. Mislim da svi vjeruju da možemo barem do boda u Zagrebu", rekao je Odegaard. 

Za Real Castillu imao je boljih i lošijih izdanja, a španjolski novinari brzo su ga usporedili s Alenom Halilovićem, koji prolazi sličnu priču u Barceloni B. 

Norvežani će u petak trenirati na Maksimiru uoči prve natjecateljske utakmice s Hrvatskom. Skandinavci su do sada bili isključivo prijateljska ekipa, a u tri utakmice Hrvatska je bez poraza, s jednim neodlučenim rezultatom i dvije pobjede.

Pročitajte više