Norvežani misle ozbiljno: "Znamo kako će Dinamo igrati"

Foto: Hina, Index

 DINAMO je pred novim europskim izazovom. U fazi u kojoj su lani ispali iz borbe za Ligu prvaka, "modri" igraju protiv norveškog Moldea, a prvi susret počinje u 21 sat na Maksimiru.

> Gazda na treningu Dinama, igrači najavljuju juriš na pobjedu

> Aalborg se ne smije ponoviti

> Dinamo protiv Moldea: Ademi, Soudani, Pinto i Fernandes vrijede kao norveški prvak

> Dinamovce čeka klub Ubojice dječjeg lica


Norvežani stižu po iznenađenje nakon što su prošli Pyunik i nadaju se da mogu ponoviti uspjeh danskog Aalborga, koji je lani u Zagrebu izbacio Dinamo, ili luksemburške Fole, koja je prije dva tjedna izborila 1:1 na istom mjestu.

Skullerud: Znamo kako igra Dinamo

Trener Moldea Tor Ole Skullerud otkrio je da njegov stožer zna sve o Dinamu, a njegovi igrači dobili su tjedan dana odmora jer su uspjeli odgoditi prvenstveni susret sa Stromgodsetom.

"Igramo protiv dobre momčadi i radujemo se tom izazovu. Znamo dovoljno o njima. Gledali smo tri njihove prvenstvene utakmice i dvije protiv Fole Esch. Mislimo da znamo kako će igrati i poznajemo njihove individualne kvalitete, najopasniji su Soudani, Pjaca i Henriquez. Vidjet ćemo tko će početi utakmicu".
 
Molde, koji je svoju stogodišnjicu proslavio kada i splitski Hajduk, u posljednje četiri godine čak tri su puta osvojili naslov prvaka, a prošle sezone osvojili su i dvostruku krunu. Njihova cijela momčad danas vrijedi tri puta manje od "modrih", a godišnji budžet im je oko 15 milijuna eura.

Norveški nogometni stručnjaci Molde vide kao najveće razočaranje aktualne sezone, jer bivši prvaci za vodećim Rosenborgom zaostaju velikih 14 bodova nakon 17 kola. Propustili su dovesti bilo kakvo pojačanje u prijelaznom roku, ali u klubu smatraju da su dobro pokriveni na svim pozicijama.

S budžetom od 15 milijuna eura cilj je europska jesen


Nakon dva domaća poraza u prvenstvu protiv Haugesuda i Bodo/Glimta, Skullerud vjeruje da će njegovi igrači biti bolji u Europi.

"Nadamo se. Frustriraju nas ta dva domaća poraza, mislim da to nije karakteristično za nas. Igrali smo bolje nego što rezultati pokazuju. Protiv Dinama očekujem drugačiji pristup. Poštujemo protivnika, ali napravit ćemo sve za pozitivan rezultat", dodao je Skullerud, ali priznao: "Dinamo je favorit. Nisam bio sretan kada smo ih izvukli".

Prema njegovim izjavama jasno je da Norvežani misle ozbiljno i preko Dinama se žele vratiti u europsku elitu, prvi put nakon što su 1999/2000 igrali u skupini Lige prvaka, a 2012. Europa ligu.

"Naš budžet je 12-15 milijuna eura, cilj nam je Liga prvaka ili Europska liga. Uvjeren sam da to možemo postići, želimo igrati u skupinama".

Skullerud rasterećen: Na kraju sezone mijenja ga Solskjaer?

Već smo pisali kako je Molde proslavio legendarni napadač Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer koji je iz tog kluba prešao na Old Trafford, a tamo počeo i trenersku karijeru 2011. godine. Zadržao se do 2014., osvojio naslov prvaka, a onda otišao u Cardiff gdje se nije dugo zadržao. Kako je Skullerud već objavio da odlazi na kraju sezone, Solskjaer se već prometnuo u jednog od favorita za preuzimanje Moldeove klupe. To znači i da aktualni trener u utrku s Dinamom za Europu ulazi nešto opuštenije nego Zoran Mamić kojemu o prolazu ovisi cijela sezona. 

Norvežani s dvojicom napadača?

Kod Norvežana treba očekivati 4-4-2 formaciju od koje trener Moldea nije odstupao ni na najtežim gostovanjima ove sezone. Gol razlika u ligi i ukupnih 5:1 s Pyunikom govori o njihovoj ofenzivnoj snazi. Napad predvode Ola Kamara te 17-godišnji Svendsen i nešto iskusniji Tommy Hoiland koji se izmjenjuju na drugom napadaču. Lijeva strana veznog reda, gdje su Elyounoussi i Hussain konstantna je cijele sezone, dok je zadnji red slaba točka, a najviše su eksperimentirali na desnoj strani veznog reda i obrane.

Kamara je s 9 golova i 5 asistencija najefikasniji igrač Moldea. Elyounoussi, koji napada s lijevog krila, zabio je 8 golova, Hoiland 7, a Svendsen 6, dok je desni bek Linnes, koji se snalazi u obrani i veznom redu, zabio dva gola i triput asistirao. Iskusni 39-godišnji kapetan Hestad vjerojatno će početi na klupi gdje trener Skullerud ima još nekoliko aduta.

Što se tiče Dinama, Mamić će se vjerojatno osloniti na isprobani recept i u napad gurnuti Henriqueza i Soudanija, koje će podupirati Pjaca i Rog. Priliku bi od prve minute mogao dobiti i Junior Fernandes nakon dva gola Interu, a vratili su se i Ćorić i Antolić. Ademi i Machado trebali bi držati sredinu, a zadnja linija ove je sezone bila nepredvidiva i pitanje je hoće li se Mamić odlučiti za trojicu ili četvoricu u obrani te hoće li igrati inozemna pojačanja ili domaće snage Pivarić i Šimunović.

Pročitajte više