Norvežani objasnili: Halilović je hrvatski Odegaard

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZAJEDNO imaju manje godina od Ivice Olića, ali mnogi ljubitelji nogometa željeli bi da subotnja (18 sati) kvalifikacijska utakmica za EP između Hrvatske i Norveške, bude upravo dovoboj dva zlatna dečka nogometa njihovih zemalja.

Halilović (18) i Ødegaard (16), osim što su najmlađi igrači seniorskih reprezentacija koje se susreću, dijele niz rekorda, ali i sličnosti, ističe norveški dnevnik VG.

Doduše, Halilović više fizički podsjeća na Pavela Nedveda nego svog norveškog parnjaka, pišu kolege, ali ipak podsjećaju da ova dva mlada rekordera ipak imaju puno više zajedničkog, od toga što su obojici očevi bili igrači sredine terena, pa nadalje.

Dvoboj dragulja i rekordera

Najmlađi su strijelci u nacionalnim prvenstvima njihovih zemalja: Ødegaard je prvi gol u Tippeligaenu postigao s 15 godina i 150 dana, a Halilović svoj u HNL-u sa 16 godina i 112 dana.

Najmlađi su debitanti u seniorskim reprezentacijama: Ødegaard s 15 godina i 253 dana, Halilović sa 16 godina i 358 dana.

Osim toga, Ødegaard je i najmlađi igrač u norveškoj ligi (15 godina i 117 dana), kako i najmlađi igrač u povijesti kvalifikacija za Euro (5 godina i 300 dana), a Halilović je do debija Frana Brodića bio najmlađi Dinamov igrač koji je igrao u prvenstvu (16 godina i 101 dan).

El Clasico na Maksimiru


Dijele još jednu značajku; s obzirom da takva postignuća u najmlađoj dobi nisu mogla proći nezamijećeno, obojicu su kupili najveći španjolski klubovi, pa je Halilović prošlog ljeta završio u Barceloni, a Ødegaard ove zime u Realu.


Norveški Hrvat: Halilović je bolji od Modrića u njegovim godinama, ali ne znači da će to i ostati

Norvežani su za usporedbu dva ekstra talenta pitali Mirka Kramarića, jednog Hrvata koji igra u Norveškoj. Lijevi bočni Haugesunda, koji je ponikao u Lokomotivi, a prošle godine iz Istre otišao na sjever Europe, igrao je protiv Halilovića i iz bliza pratio Ødegaarda.

"Jako su slični, obojica imaju vrlo dobru tehniku, lijevu nogu, iznimno su kreativni, odlični dribleri, znaju asistirati i opaliti prema golu. Teško je reći tko je veći potencijal. Kako bi ih do kraja ostvarili moraju ih zaobići ozljede i trebaju se nastaviti razvijati kako su počeli. Halilović je bolji od Modrića u njegovim godinama, ali ne znači da će to i ostati."

Pročitajte više