Nova sezone Formule: Stazom će juriti čak šest svjetskih prvaka, u kalendaru 20 utrka

POČINJU uzbuđenja u Formuli 1. Karavana oktanskog cirkusa ovaj se vikend utrkuje u Australiji čime počinje 63. sezona. Sebastian Vettel i njegov Red Bull brane naslov u oba poretka i imaju najviše razloga za optimizam. No, Vettel će protiv sebe imati čak pet svjetskih prvaka što jamči uzbudljivih 20 utrka.

Šest svjetskih prvaka na stazi

Povratkom Kimija Raikkonena u Formulu u momčadi Lotusa, ovo će biti prva sezona sa šest svjetskih prvaka na stazi. To su Sebastian Vettel (2010. i 2011.), Jenson Button (2009.), Lewis Hamilton (2008.), Kimi Raikkonen (2007.), Fernando Alonso (2005. i 2006.) i Michael Schumacher (1994., 1995., 2000., 2001., 2002., 2003. i 2004.). Najbliži naslovu je Vettel koji je s Red Bullom uvjerljivo slavio posljednje dvije sezone. Pođe li mu to za rukom i ove, postat će tek treći vozač koji je tri puta zaredom osvojio naslov prvaka svijeta.



20 utrka u kalendaru

Prošle je godine utka u Bahreinu otkazana zbog političke situacije u zemlji pa je početak sezone kasnije, dok je Velika nagrada Indije je doživjela premijeru. Ove se godine Bahrein vraća u kalendar kao i VN SAD-a, dok nema VN Turske. Stoga će piloti odvoziti 20 utrka. Sezona počinje ovaj vikend u Australiji, a završava krajem studenog u Brazilu.

Promjena u momčadima

Najveća novost definitivno je povratak Kimija Raikkonena koji se protekle tri godine natjecao u reliju i kratko u NASCAR-u. Obzirom da se Robert Kubica nije oporavio od nesreće, broj dva će biti nekadašnji test vozač Sebastian Grosjean. Nico Hulkenberg nakon godinu dana pauze vraća se u Formulu, u "dresu" Force Indije koju je napustio Adrian Sutil. Toro Roso je sasvim promijenio momčad, njegove boje će braniti Australac Daniel Ricciardo and Francuz Jean-Eric Vergne. Rubens Barrichello nakon 19 godina napušta Formulu, a na njegovo mjesto u Williamsu dolazi drugi Brazilac, Bruno Senna. Nema ni Jarna Trullija kojega će u Caterhamu zamijeniti Vitaly Petrov. Vodeće momčadi se nisu mijenjale. Vettelu će leđa čuvati Mark Webber, a boje McLarena će i dalje braniti Britanci Button i Hamilton. Za Ferrari će voziti Alonso i Felipe Massa, a za Mercedes Schumacher i Nico Rosberg.


Nove momčadi

Tri su promjene u nazivima momčadi ove sezone. Lotus Renault postaje Lotus, Team Lotus će se zvati Caterham, a Virgin mijenja ime u Marussia, po ruskom proizvođaču. Mercedes GP promijenio je ime u Mercedes AMG.



Promjene u pravilima

Velike promjene Formula će doživjeti za dvije godine, no i za ovu je sezonu pripremljeno nekoliko novina. Vozačima će biti dozvoljena samo jedna promjena smjera dok brane svoju poziciju, vrludanje je zabranjeno. Također, zabranjeno je "rezanje" šikana u sporim krugovima kako bi se uštedjelo gorivo. Limit utrke je i dalje dva sata, ali je sada uvedeno i novo ograničenje od četiri sata za utrke koje imaju puno prekida. Time će se pokušati dobiti na dinamičnosti jer je prošle godine utrka u Montrealu trajala četiri sata i četiri minute. Vozači će tijekom vikenda moći koristiti gume koje dobiju kad god žele, a oni koji zaostaju za cijeli krug na svoje će se pozicije moći vratiti tijekom sigurnosnog automobila na stazi.

Kalendar Formule za 2012.:

18. ožujka: VN Australije (Melbourne)
25. ožujka: VN Malezije (Sepang)
15. travnja: VN Kine (Šangaj)
22. travnja: VN Bahreina (Sakhir)

13. svibnja: VN Španjolske (Barcelona)
27. svibnja: VN Monaca (Monte Carlo)
10. lipnja: VN Kanade (Montreal)
24. lipnja: VN Europe (Valencia)
8. srpnja: VN Velike Britanije (Silverstone)
22. srpnja: VN Njemačke (Hockenheim)
29. srpnja: VN Mađarske (Hungaroring)
2. rujna: VN Belgije (Spa-Francorchamps)
9. rujna: VN Italije (Monza)
23. rujna: VN Singapura (Marina Bay)
7. listopada: VN Japana (Suzuka)
14. listopada: VN Južne Koreje (Yeongam)
28. listopada: VN Indije (New Delhi)
4. studenog: VN Abu Dhabi (Abu Dhabi)
18. studenog: VN SAD (Austin)
25. studenog: VN Brazila (Sao Paulo)

Pročitajte više