OI London 2012. - Streličarstvo, samo na SPTV-u!



AKO želite naučiti nešto novo i upoznati streličarstvo, od 28. srpnja do 3. kolovoza budite uz program Sportske televizije jer prenosimo olimpijski turnir u streličarstvu.

Streličarstvo se prvi put pojavljuje na drugim Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu. Bilo je i na Olimpijskim igrama 1904., 1908. i 1920., a onda je skinuto s programa zbog nejedinstvenih pravila.

Svaki organizator Igara postavio je neku svoju streličarsku disciplinu pa se rezultati nisu mogli uspoređivati niti voditi olimpijski rekordi. Ponovno je uvršteno na program Olimpijskih igara 1972. godine u Münchenu.

U Europi i svijetu streličarstvo iz dana u dan stječe sve veći broj poklonika. U Americi trenutačno ima preko dva milijuna registriranih streličara, a lovaca lukom i strijelom ima nekoliko puta više. U Europi je najviše razvijeno u Francuskoj, zatim u Italiji, u skandinavskim zemljama, u Njemačkoj, Poljskoj i u Turskoj.

U Hrvatskoj je prvi streličarski klub osnovan u Zagrebu 1955. godine pod imenom "1. SK Zagreb" (Prvi streličarski klub Zagreb). Prvo Prvenstvo Hrvatske u FITA disciplini održano je 13. rujna 1963. godine. Najuspješnija hrvatska streličarka je Ivana Buden, europska prvakinja iz 2011. godine u disciplini složenog luka, no, nažalost, spomenuta disciplina nije olimpijska.

U Londonu će se streličari natjecati u disciplini zakrivljenog luka u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Zlato u muškoj konkurenciji u Pekingu 2008. osvojio je Ukrajinac Viktor Ruban, a u ženskoj Kineskinja Zhang Juanjuan. U ekipnom dijelu natjecanja u obje konkurencije slavila je Južna Koreja.

Njihovi predstavnici i na Igrama u Londonu su među glavnim kandidatima za naslov, a u užem krugu su i indijski, talijanski i francuski streličari.

Pročitajte više