OI zanimljivosti: Prostitutke “očišćene” s londonskih ulica

OLIMPIJSKE igre u Londonu izgleda neće svima donijeti dobit. Naime, "dame noći" žale se da su posljednjih mjeseci "očišćene" s ulica u blizini Olimpijskog stadiona. Policija je, naime, do ožujka ove godine zapečatila 80 bordela, tvrdi studija koju je izradila lokalna vijećnica Georgina Perry, ujedno i voditeljica vladina projekta Open Doors za podršku londonskim prostitutkama.

"U posljednje smo dvije godine svjedočili značajnom povećanju policijskih aktivnosti vezanih uz seksualnu industriju u olimpijskim četvrtima. Neke od žena koje prodaju seks su zbog zatvaranja bordela prisiljene raditi na ulici, a to je puno nesigurnije mjesto. Također, policija od njih traži da se maknu iz okruga. Jednostavno su nepoželjne za vrijeme trajanja Olimpijskih igara - poručila je Perry."

Policija tvrdi da racije i zatvaranja bordela nemaju nikakve veze s Igrama, već su jednostavno odgovor na zabrinutost lokalne zajednice. Međutim, londonski gradonačelnik Boris Johnson otvoreno je najavio borbu za smanjenje prostitucije u britanskoj prijestolnici. Prostitucija je, inače, u Velikoj Britaniji legalizirana, ali isključivo kao "samostalna aktivnost", dok su bordeli zabranjeni.

Japanci dobili medalje i prije početka OI

Inače, sportaši koji će na Olimpijskim igrama u Londonu predstavljati Japan već su osvojili svoju prvu medalju, iako Igre još nisu ni započele. Olimpijski odbor Japana odlučio je svim sportašima sudionicima Igara dodijeliti drvene medalje napravljene od ostataka katastrofe koju je iza sebe ostavio tsunami u ožujku 2011. godine.


"Ruševine su simbol naše patnje, ali sada i one imaju svoj novi život i značenje", rekla je 14-godišnja Mizuho Sato koja je sudjelovala u izrađivanju medalja. "Doista sam dirnut. Ovo će me cijelo vrijeme podsjećati da dajem sve od sebe, jer su svi oni koji su izgubili život u toj nesreći bili velika podrška nama sportašima", rekao je Yukifumi Murakami, brončani sa Svjetskog prvenstva 2009. godine u konkurenciji bacanja koplja.

Rogge: Životinje koje će sudjelovati u otvaranju neće biti ubijene


Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge obećao je da nijedna životinja koja će "nastupiti" na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Londonu neće biti ubijena nakon ceremonije. Umjetnički direktor svečanog otvaranja Danny Boyle otkrio je prošli mjesec da će dio programa biti i 70 ovaca, 12 konja, deset kokoši, tri krave, dvije koze, devet gusaka te tri psa. Uzbunilo je to brojne udruge za zaštitu prava životinja, no Rogge je podržao program, ustvrdivši kako sve životinje imaju dobar tretman.

"Znam da su se vodile rasprave o ovom pitanju. Međutim, postigli smo s udrugama dogovor oko mjera prema životinjama i to je važno. Nijedna životinja neće biti ubijena nakon otvaranja. O svima se vodi velika briga", istaknuo je prvi čovjek MOO-a. Udruge je umirio i sam Boyle, inače redatelj filmskih hitova Trainspotting i Milijunaš s ulice. "Životinje će se pojaviti na samom početku programa, kada će vani još biti dnevnog svjetla. Napustit će stadion ubrzo nakon devet sati navečer, prije no što na red dođu bilo kakvi jaki efekti ili bučne sekvence", poručio je Boyle.

Tinejdžerica odnijela baklju na vrh London Eyea

Amelia Hempleman-Adams prošle je godine stekla slavu nakon što je postala najmlađa osoba koja je pokorila Južni pol. Danas 17-godišnja Amelia u nedjelju se ponovno našla u središtu pozornosti. Mlada je avanturistica, naime, ponijela olimpijsku baklju na vrh London Eyea, slavnog Ferrisovog koje je jedan od simbola britanske prijestolnice.

S bakljom je u ruci stajala na vrhu jedne od kabina i s otprilike 135 metara visine gledala grad u kojem će ovaj petak biti otvorene Olimpijske igre. "Razmislila sam o ovome i odlučila pristati na prijedlog organizatora. Bilo je nevjerojatno gledati cijeli London iako je visina bila prilično zastrašujuća. No, znala sam da sam sigurna tako da nije bilo loše. To je iskustvo za cijeli život", kazala je tinejdžerica.

Sir Chris Hoy nosi zastavu Velike Britanije na otvaranju

Sir Chris Hoy bit će britanski stjegonoša na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu. Ovu vijest potvrdio je sam četverostruki osvajač zlatnih medalja u biciklizmu. "U potpunosti sam presretan i počašćen što sam izabran da predvodim sportaše Velike Britanije na otvaranju Igara", rekao je 36-godišnji biciklist.

"Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu i jedva čekam to otvorenje koje je udaljeno svega nekoliko dana", zaključio je Hoy. Škot je nosio zastavu popularnog naziva "Union Jack" prije četiri godine na zatvaranju Igara u Pekingu, gdje je osvojio čak tri zlatne medalje. Četvrtu je osvojio četiri godine ranije u Ateni.

Armencima 700 tisuća eura za osvojeno zlato na Igrama

Zlatna medalja na Olimpijskim igrama za svakog armenskog sportaša vrijedna je čak 700 tisuća eura, tvrdi nekoliko tamošnjih izvora. Vlada Armenije obećala je po 100 tisuća dolara za svakog sportaša koji osvoji zlatnu medalju. Armenski olimpijski odbor obećao je platiti još pola te cijene, a onda je pravu motivaciju svim Armencima odaslao Gagik Carukjan.

Predsjednik olimpijskog odbora Armenije, te vrlo uspješni političar i biznismen, obećao je svakom sportašu koji donese medalju najvećeg sjaja u Armeniju 700 tisuća dolara. Dosada je Armenija, koja kao samostalna država nastupa na Igrama od 1996. godine, osvojila tek jedno zlato i to u Atlanti 1996. u hrvanju.

Pročitajte više