Odbrojavanje uz Index: Drama je stvorila Červarove "Nesalomljive"

 Fotomontaža: Index

OSTALO je još samo pet dana do početka Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru koje počinje 15. siječnja. Hrvatska reprezentacija, kao i na svako veliko natjecanje još od Portugala 2003., kad je osvojila zlato, putuje s velikim ambicijama. Primarni cilj je peto mjesto koje vodi na OI u Rio 2016., a naravno, od igrača Slavka Goluže očekuje se i medalja.
 
Hrvatska još od Islanda 1995. u kontinuitetu nastupa na svjetskim rukometnim prvenstvima, a turnir u Kataru bit će joj jedanaesto svjetsko prvenstvo.
 
Index vas podsjeća na neke od najdramatičnijih mečeva koje je Hrvatska odigrala na svjetskim rukometnim prvenstvima.
 
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 39:37, polufinale Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine
 
Nakon šokantnog poraza na startu prvenstva od Argentine (29:30), u kojem je Hrvatska prokockala pet golova prednosti s poluvremena, nitko nije očekivao veliki uspjeh nove i unaprijed otpisane generacije.
 
Međutim, Argentina kao da je probudila Hrvatsku koja je na krilima vratara Vlade Šole do polufinalnog okršaja sa Španjolcima upisala sve pobjede. 
 
Hrvatska nadoknadila šest golova zaostatka
 
Polufinale je ponudilo jednu od najboljih utakmica u povijesti svjetskih prvenstava, a finale je nakon dramatične završnice izborila najmlađa reprezentacija natjecanja.
 
Španjolci su u jednom trenutku imali čak i šest golova prednosti, ali se u drugom poluvremenu probudio Šola, a Červar je u Goluži, Metličiću i Valčiću pronašao napad koji je vratio Hrvatsku u utakmicu. Na krilima Džombe i Metličića Hrvatska je povela, da bi Romero pet sekundi prije kraja zabio za 26:26 i produžetke.
 
Džomba spasio Hrvatsku, Lacković i Kaleb slomili Španjolce
 
Nakon prvog produžetka Hrvatska je imala gol prednosti, a u drugom je Džomba sa sedam metara izjednačio i spriječio pobjedu Španjolske. 
 
Napeto je bilo i u drugih deset minuta, igralo se "gol za gol", a posljednje četiri minute Červar je na terenu imao igrača manje. Masip je izjednačio na 37:37, ali Španjolska je izgubila loptu u napadu i tu je bio kraj. Lacković i Kaleb postigli su golove za 39:37 i donijeli Hrvatskoj finale Svjetskog prvenstva, drugo u povijesti nakon osvojenog srebra na Islandu 1995. godine.
 
Červar: Nesalomljivi smo
 
"Ljudi, pa mi imamo srebro! Tko se tome nadao!? Pokazali smo karakter, pokazali smo da smo nesalomljivi", poručio je Červar nakon pobjede pred devet tisuća gledatelja u Lisabonu.
 
HRVATSKA: Matošević, Šola, Kaleb 3, Džomba 6, Zrnić, Sulić, Jović 4, Dominiković, Valčić 3, Lacković 4, Goluža 8, Balić 5, Špoljarić, Metličić 6. 
 
ŠPANJOLSKA: Barrufet, Garcia 1, Masip 9, Garralda 1, Dušebajev 3, M. Ortega 2, Hernandez 3, Perez 2, Colon 3, Entrerrios 6, Romero 3, A. Ortega 4.
 
SEDMERCI: Hrvatska 2 (2), Španjolska 2 (2)
 
ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta, Španjolska 8 minuta

Pročitajte više