Odbrojavanje uz Index: Prisjetite se najvećih utakmica hrvatskog rukometa

Montaža Index

OSTALO je još samo sedam dana do početka Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru koje počinje 15. siječnja. Hrvatska reprezentacija, kao i na svako veliko natjecanje još od Portugala 2003., kad je osvojila zlato, putuje s velikim ambicijama. Primarni cilj je peto mjesto koje vodi na OI u Rio 2016., a naravno, od igrača Slavka Goluže očekuje se i medalja.
 
Hrvatska još od Islanda 1995. u kontinuitetu nastupa na svjetskim rukometnim prvenstvima, a turnir u Kataru bit će joj jedanaesto svjetsko prvenstvo.
 
Index vas podsjeća na neke od najdramatičnijih mečeva koje je Hrvatska odigrala na svjetskim rukometnim prvenstvima.
 
Hrvatska - Tunis 29:28, osmina finala SP na Islandu 1995.
 
Odbrojavanje počinjemo s prvim rukometnim Mundijalom na kojem je Hrvatska kao samostalna reprezentacija nastupila. Bilo je to na Islandu sad već davne 1995., a reprezentacija koju je vodio Zdravko Zovko osvojila je srebro.
 
Hrvatska je na tom turniru igrala s tri najveće reprezentacije tog vremena, Rusijom, Švedskom i Francuskom, međutim, kao najvažniji meč koji su hrvatski rukometaši odigrali na Islandu, izdvojit ćemo onaj iz osmine finala kad je nakon rijetko viđene drame pobijeđen Tunis.
 
Ipak, krenimo po redu. 
 
Hrvatska je bila jedan od favorita
 
Na krilima bronce sa EP u Portugalu godinu dana ranije, Hrvatska je na Island doputovala u ulozi pritajenog favorita. Rukometni stručnjaci su prognozirali da su Rusi i Šveđani ipak najjači, a da će se za broncu ''potući'' Hrvatska, Španjolska, Francuska i Njemačka.
 
Hrvatska je bila smještena u grupu B, zajedno s Rusijom, Češkom, Slovenijom, Kubom i Marokom.
 
Nakon rutinskih pobjeda protiv Slovenije, Maroka i Kube, uslijedio je hladan tuš protiv Čeha. Češki rukometaši priredili su pravu senzaciju i svladali Hrvatsku, koja se morala izvlačiti protiv moćnog stroja Vladimira Makismova, predvođenog sjajnim golmanov Lavrovom i pivotom Torgovanovom.
 
Poraz od Čeha, ali vađenje protiv moćnih Rusa
 
Ipak, Ćavar, Saračević, Puc i društvo su se oporavili od neočekivanog poraza i nakon sjajne igre pregazili su reprezentaciju Rusije te su se kao prvoplasirana momčad iz svoje grupe plasirali u osminu finala. Prvo mjesto je garantiralo lakšeg protivnika, a momčad koju se trebalo pobijediti za četvrtfinale bila je reprezentacija Tunisa.
 
Trebala je to biti lagana utakmica, međutim, na kraju se ispostavilo da je to bila jedna od najdramatičnijih i najtežih utakmica koju su hrvatski rukometaši ikada odigrali na velikim natjecanjima.
 
Srebro iskovano nakon drame protiv Tunisa
 
Od početka se afrička momčad postavila agresivno i nimalo bezopasno. Cijelu utakmicu se igralo gol za gol i nakon 60 minuta rezultat je bio izjednačen. Morali su se igrati produžeci. No, ni nakon dodatnog vremena pobjednik nije bio poznat te se pristupilo izvođenju sedmeraca.
 
Tek tada, nakon što je sjajni vratar Vlado Šola zaustavio dva sedmerca Tunižana, Hrvatska je mogla slaviti.
 
Ta velika pobjeda bila je ogroman poticaj, jer je u četvrtfinalu pregažen jaki Egipat s čak 14 razlike (30:16), a u polufinalu Hrvatska je, također nakon prave drame slavila protiv Švedske.
Ipak, u finalu su Francuzi predvođeni Jacksonom Richardsonom i Stéphaneom Stoecklineom bili prejaki te su slavili 23:19.
 
 
 

Pročitajte više