Odbrojavanje uz Index i gol Hriste Stoičkova nakon kojeg je i Bog postao Bugarin: Još 88 dana do SP

Foto: Index

OSTALO je još 88 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

88.  Hristo Stoičkov: Bugarska - Njemačka 2:1, četvrtfinale SP 1994.

Da bi ispričali priču o rapsodiji reprezentacije Bugarske na petnaestom svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u, moramo se vratiti malo unatrag, na sam kraj kvalifikacija. U toj šestoj skupini najveći favoriti za odlazak na Mundijal bili su Francuzi koji su svoj status do posljednja dva kola čvrsto držali. U ta posljednja dva kola Galskim pijetlovima je bio potreban samo bod iz susreta s Izraelom i Bugarskom. Najprije su doživjeli šok u Tel Avivu, gdje su izgubili od Izraela. Uoči zadnjeg kola Francuska je imala 19 bodova, a Bugari 17 i čekao se međusobni dvoboj u Parizu.

Temelji sagrađeni na Parku Prinčeva

Svi su očekivali da će domaćin prvenstva 1998. lako preskočiti zadnju prepreku i plasirati se na turnir. I do 90 minute sve je izgledalo tako. Bilo je 1:1, ali onda, u sudačkoj nadoknadi, kada je vrijeme već istjecalo, neviđena drama. Brza, gotovo očajnička kontra Bugara i Emil Kostadinov zabija gol. Prepuni Park prinčeva je zanijemio. Zavladala je nevjerica, a utihnulim grandioznim zdanjem odjekivali su tek krici oduševljenja bugarskih igrača.

Prva pobjeda na svjetskim prvenstvima i trijumf nad Argentinom

Bugari su bili smješteni u grupu D skupa s Argentinom, Nigerijom i Grčkom i krenuli su jako loše u turnir. Sjajna Nigerija ih je golovima Yekinija, Amokachija i Amunikea svladala s 3:0. Činilo se da Bugari ni s ovom odličnom generacijom neće ostvariti svoju prvu pobjedu, no, ipak u svojoj 18 utakmici Bugari konačno slave. Teško je stradala Grčka s čak 4:0. Na krilima tog uspjeha Bugari u posljednjem kolu pobjeđuju s 2:0 poljuljanu Argentinu, zdrmanu nakon skandala s Maradonom i dopingom i plasiraju se u osminu finala. 
 
 Već to je bio velik uspjeh za Bugarsku, no Stoičkov i društvo bili su svjesni svoje snage i znali su da mogu puno više. Meksiko je bio iduća prepreka, a Bugari su prošli dalje tek nakon ruleta jedanaesteraca i sebi su kupili kartu za dvoboj s moćnom Njemačkom. 

Najveća pobjeda bugarskog sporta
 
Taj sraz između Njemačke i Bugarske ulazi u red najlegendarnijih utakmica ikada odigranih na svjetskim prvenstvima. Nijemci su nakon gola Matthausa vodili sve do 15 minuta prije kraja, kad u samo dvije minute potpuni preokret i totalni šok za aktualnog prvaka svijeta. Najprije Stoičkov sjajnim slobodnim udarcem izjednačuje, a onda Jordan Lečkov s ruba kaznenog prostora glavom zabija najslavnijii gol u povijesti bugarskog nogometa. Bugari nakon toga dobijaju dodatnu snagu i lete terenom, a Nijemci, sasvim nesvojstveno njima, gotovo da se predaju ni ne pokušavajući napraviti preokret. Nijemci su morali kući, a Bugari su kao prvorazredna senzacija otišli u polufinale. 
 
Nakon te utakmice, veliki Hristo Stoičkov je rekao: "Danas je i Bog Bugarin".
 

Pročitajte više