Odbrojavanje uz Index i labuđi pjev možda najvećeg u povijesti: Još 68 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 68 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

68. Diego Armando Maradona: Argentina - Grčka 4:0, SP u SAD-u 1994.

Skupina D je okupila je Argentinu, sjajnu Nigeriju te dvije balkanske momčadi, Bugarsku koja je imala najbolju generaciju u povijesti, a na prvenstvo je došla nakon šokantne završnice kvalifikacija i slavlja na Parku prinčeva, i debitanta na Mundijalima, reprezentaciju Grčke.
Argentina je u SAD došla s dvojicom svjetskih prvaka iz Meksika: Maradonom, koji je bio nedodirljiva ikona iako godinama već nije igrao ozbiljan nogomet te Ruggerijem, ali i s nekolicinom novih zvijezda poput Redonda, Simeonea i Batistute.

Favoriti se međusobno pobjeđuju, a Grčka plaća danak neiskustvu

Grupa je bila zanimljiva. Tri favorita su se međusobno pobjeđivala, a ceh su platili slabi Grci koji su svoj neslavan debi završili sa sva tri poraza i gol razlikom 0:10.


Argentina je krenula sjajno. Grčka je pregažena s 4:0, a potom i Nigerija s 2:1. No, u treće kolo i u utakmicu s Bugarskom, Gaučosi su ušli potpuno uzdrmani. Naime, toj je utakmici prethodila jedna od najvećih afera u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava.

Sramotan kraj jedne nevjerojatne karijere

Otkriveno je da je jedan od najboljih igrača svih vremena, Diego Armando Maradona pozitivan na dopinškoj kontroli. Nakon utakmice s Nigerijom u mokraći mu je pronađena nedopuštena supstancija efedrin i veliki Mali Zeleni je morao kući. Skandal nad skandalima i kraj jedne nevjerojatne karijere obilježene čarolijom i ludilom. Takav je bio igrač Diego.

U strahu od moguće kazne za cijelu momčad, vodstvo reprezentacije ga je potjeralo iz kampa te ga prvim zrakoplovom vratilo kući. Jedna velika, ali i kontroverzna karijera završila je skandalom. Kako je živio, očito drugačije nije moglo ni završiti.

Ipak, gol koji je zabio Grčkoj, ostat će upamćen kao jedan od najljepših u povijesti. Prekrasan gol kojim se jedan od najvećih oprostio od pozornice kojom je godinama vladao.

 

Pročitajte više