Odbrojavanje uz Index i pobjedu talijanske snage nad brazilskim umijećem: Još 45 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 45 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
 

45. Paolo Rossi: Italija - Brazil 3:2, četvrtfinale SP u Španjolskoj 1982.

Bez obzira što je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. igralo nekoliko zaista sjajnih reprezentacija poput branitelja naslova Argentine, nakon dosta vremena izvrsne Francuske predvođene tada najboljim europskim igračem Platinijem ili uvijek moćne Zapadne Njemačke, jedini izraziti favoriti bio je Brazil. Zico, Socrates, Falcao, Eder predvođeni legendarnim izbornikom Tele Santanom bili su momčad umjetnika i virtuoza, ekipa koja se po svemu približila šampionskim generacijama iz 1958. ili 1970. 

Magični Brazil i neuvjerljiva Italija

S druge strane, Italija nije bila svrstavana u najuži krug favorita pa joj nisu bile ni davane neke pretjerane šanse za dobar rezultat, posebice ne za osvajanje naslova. Veteran Zoff, Gentile, Cabrini, Conti, Schirea i veliki strijelac Paolo Rossi, kome je prošla dvogodišnja suspenzija zbog namještanja rezultata u Serie A, bili su velika imena svjetskog nogometa, no neuvjerljive igre u kvalifikacijama ostavljale su sumnju koliko zapravo Azzuri doista mogu.
 
I baš tako nekako, u skladu s najavama, i Brazil i Italija su počeli turnir. Brazil sjajno, moćno i uvjerljivo, a Italija nesigurno, neuvjerljivo, loše.
 
Brazil se u grupnoj fazi poigrao sa SSSR-om, Škotskom i Novim Zelandom i protutnjao je grupom F, dok je Italija u grupi A bez ijedne pobjede, sa tri remija, samo zahvaljujući većem broju postignutih golova prošla dalje iza Poljske, a ispred sjajnog Kameruna ( Italija je imala 3 boda i gol razliku 2:2, a Kamerun 3 boda i gol razliku 1:1).
 
U četvrtfinalnoj grupi igrali su Brazil, Italija i Argentina i samo je prvak skupine prolazio u polufinale. Brazil je naravno bio veliki favorit i to je pokazao već u prvoj utakmici kad je rutinski svladao Maradoninu Argentinu s 3:1. Kako je i Italija pobijedila Argentinu u ratničkoj i gruboj utakmici 2:1, meč između Brazila i Italije davao je polufinalista, s tim da je Brazilu i remi bio dovoljan.
 
Paolo Rossi je šokirao cijeli nogometni svijet
 
I dok se cijeli nogometni svijet pitao samo s koliko će golova brazilski umjetnici ispratiti Talijane, do tada neprimjetni Paolo Rossi je odlučio početi igrati i zabijati.
 
Najprije je pogotkom u 4.minuti zabio za vodstvo Italije 1:0, da bi nakon Socratesova izjednačenja u 13. opet Rosi doveo Talijane u vodstvo u 25 minuti. Kako se i predviđalo, Brazil je bio bolja ekipa, držao je konce igre u svojim nogama i diktirao je tempo. No Golman Zoff i sjajna obrana Azzura fantastično su odolijevali svim napadima Karioka. Ipak, kad je u 69. minuti fantastičnim udarcem Falcao zabio za 2:2, svi su mislili da je Brazil siguran polufinalist.
 
No, s tim se nije slagao Paolo Rossi koji 5 minuta poslije zabija svoj treći gol za senzacionalnu pobjedu Italije. I dok je nogometni svijet ronio suze za Brazilom, Italija se plasirala u polufinale i dokazala je da je spremna za naslov prvaka kojeg je čekala 44 godine. 

Pročitajte više