Odbrojavanje uz Index i sjajan gol sjajnog Davida Platta: Još 59 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 60 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

59. David Platt: Engleska - Belgija 1:0, osmina finala SP u Italiji 1990.

Još od 1966. kad su osvojili svoj jedini naslov prvaka svijeta, Englezi nisu imali bolju, kompaktniju i snažniju reprezentaciju kao onu koju su poslali u Italiju da vrati toliko puta umazan obraz nacije koja je izmislila nogomet. Možda i najjača karika Gordog Albiona bio je izbornik Bobby Robson, prekaljeni stari lisac koji je nogomet i sve njegove finese imao u malom prstu, a tu su bili još i sjajni golgeter Garry Lineker, super veteran na vratima Peter Shilton, nestašni, ali sjajni Paul Gascoigne te gomila odličnih igrača poput Waddlea, Beardsleya, Barnesa, Platta ili Pearcea. Odlična ekipa spremna za napokon jedan veliki rezultat.

Napokon Engleska vrijedna velikog rezultata

Međutim, u grupnoj fazi Englezi su se mučili. Istina, grupa je bila jaka, možda i najjača na prvenstvu. Tu je bila kao prvi favorit grupe aktualni prvak Europe Nizozemska, predvođena sjajnim trojcem iz Milana – Van Bastenom, Gullitom i Rijkaardom te čvrsta Irska i nepoznanica Egipat koji se na kraju pokazao kao tvrd orah za sve. Sve tri europske reprezentacije su između sebe remizirale, a jedino je Engleska uspjela dobiti Egipat golom Wrighta i kao prva u skupini otići u osminu finala.

David Platt volejčinom šokirao Belgijance u 119. minuti

Tamo ih je čekala odlična Belgija. Ne toliko dobra kao što je bila četiri godine ranije kad je bila polufinalist, ali i dalje snažna ekipa predvođena rutinerima kao što su odlični golman Preudhomme, Gerets, Van der Elst, Scifo i Ceulemans.

U teškoj utakmici prilike i šanse su se mogle izbrojati na prste i u posljednjoj, 119. minuti drugog produžetka, kad su se igrači obje momčadi pomirili s činjenicom da će rulet s bijele točke izbaciti četvrtfinalista, ukazao se David Platt koji je sjajnim volejem iz okreta zabio za veliku pobjedu i postigao najkasniji gol u povijesti svjetskih prvenstava, koji će tek Del Piero golom Nijemcima u polufinalu 2006. prestići.
 

Pročitajte više