Odbrojavanje uz Index i strašnog Leonidasa te čovjeka koji je zabio četiri gola i ispao: Još 42 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 42 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

42. Leonidas: Brazil - Poljska 6:5, SP u Francuskoj 1938.

U ovom Odbrojavanju odlazimo duboko u prošlost, u godinu 1938. i prisjetit ćemo se veličanstvene utakmice koja je je obilježila svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Uoči Prvenstva, politička situacija u Europi bila je nesnošljiva i moglo se već ćuti otkucavanje do početka najveće svjetske klaonice, poznatije kao Drugi svjetski rat.
 
Već se dogodio Anschluss Austrije, u Španjolskoj je bjesnio građanski rat, a kriza oko čeških Sudeta sve se više zaoštravala. Naveliko se zveckalo oružjem i zadah užasa i smrti sve je bio bliži i opipljiviji.
 
Iako je u tom trenutku malo kome bilo stao do nogometa, najveća svjetska nogometna smotra ipak je bila održana.
 
Ljepotica prvenstva odigrana je na stadionu De la Meinau u Strasbourgu 5. lipnja između Brazila i Poljske. Igrani su produžeci, a nakon 120 minuta lavovske bitke konačan rezultat je bio impresivnih 6:5 za Brazil.
 
I dan danas ta se utakmica nalazi u onom uskom krugu mečeva koji su nadišli klasičan termin dobra utakmica i svrstava ju se u one najbolje odigrane u povijesti svjetskih prvenstava.
Brazil je predvodio čudesni Leonidas, u to vrijeme najbolji igrač svijeta, dok je na čelu Poljaka bio nenadmašni Ernst Willimowski koji će nakon okupacije Poljske zaigrati za momčad Trećeg Reicha.
 
Willimowski je zabio čak četiri pogotka, no na njegovu nesreći to mu nije bilo dovoljno jer je s druge strane stajao strašni Leonidas koji je jednakom žestinom zabijao (Iako je Willimowski zabio čak četiri gola, njegova momčad je izgubila i ispala sa SP, a jedini još tako bizaran slučaj o povijesti Mundijala dogodio se 1986. na svjetskom prvenstvu u Meksiku kad je Igor Belanov u meču osmine finala protiv Belgije zabio hat-trick, no SSSR je izgubio s 4:3 nakon produžetaka).
 
Zanimljivo, Leonidas je započeo utakmicu bos i tek nakon što je Poljska klupa uložila protest naređeno mu je da obuče kopačke. Međutim, ni to nije pomoglo Poljacima.

 
 
 
 

Pročitajte više