Olić: Žao mi je što nema Šimunića, ostao sam bez partnera u beli

Foto: Drago Sopta (HNS)

BRAZIL će na otvaranju SP-a biti pod pritiskom, istaknuo je i Olić. Tu Hrvatska treba tražiti svoju šansu.

"Od Brazila se očekuje pobjeda, ne samo protiv Hrvatske, nego protiv svakoga s kim budu igrali. Pod pritiskom su, ali su navikli na njega. Sjetite se 2006. kad smo igrali protiv Brazila za kojeg su govorili da je najbolji u povijesti. Mi smo tada imali svoje šanse, izgubili smo 1:0, ali utakmica se mogla okrenuti i u našu korist. Brazil je uvijek favorit, prepuštam im ulogu favorita, ali siguran sam da ih Hrvatska može iznenaditi".

Upitno je je li Hrvatska, ističe Olić, ikada imala jaču reprezentaciju. "Mi sada imamo igrače koji igraju u najvećim klubovima u Europi. Ja sam igrao na dva SP-a, ali ne sjećam se da smo imali igrače koji su bili u takvim klubovima i u takvim godinama kao što su sada. No, to je jedna stvar, a sasvim je drugo kako ćemo funkcionirati na terenu. Ali ne smijemo bježati od toga da imamo puno kvalitete u našoj ekipi. Ako se dobro posložimo, mislim da je to ekipa koja može biti neugodna za sve".

"Protiv Brazila se ne možemo štedjeti"

Otvaranje SP-a s Brazilom za sve je igrače veliki događaj. Postoji li opasnost da se previše potroše pa kiksaju u onim kasnijim, "lakšim" utakmicama protiv Meksika i Kameruna?

"Svjesni smo da je to jako teško iskontrolirati, nema većeg motiva od igranja protiv Brazila. Sigurno se nitko neće štedjeti. Dat ćemo i više od naših mogućnosti i uvjeren sam da nećemo razočarati. Rezultat može biti ovakav ili onakav, ali mi imamo svoje kvalitete i sigurno ćemo imati svoje šanse da ugrozimo njihova vrata, da li iz kontre, da li iz prekida. Teško je već sada razmišljati o Kamerunu ili Meksiku, ali ovoga puta ima dovoljno vremena da se i fizički i psihički oporavimo, bez obzira kako će ta utakmica završiti i koliko ćemo se mi potrošiti. Kako god ta utakmica prošla, nakon nje imamo još dvije važne utakmice u kojima moramo osigurati prolaz. Kada smo 2002. dobili Italiju, svi smo se već vidjeli u drugom krugu. Pa smo onda izgubili od drugorazrednog Ekvatora. Nema podcjenjivanja nikoga", kaže Olić. 

Kada se govori o reprezentaciji Hrvatske, najviše se priča o veznjacima i napadačima. Ali što je s obrambenom linijom? Mogu li se hrvatski braniči nositi s brazilskim svjetskim klasama?

"Naravno da se puno priča o našem napadu. Modrić, Rakitić, Mandžukić pa i Perišić i ja igrali smo u našim klubovima dosta važne uloge. Ali mi imamo i čvrstu obranu, bez obzira što naši braniči ne igraju u tako atraktivnim klubovima kao brazilski. Naravno, obranu moramo igrati svi zajedno. Ne sumnjam da ćemo pomoći našoj obrani, jer samo tako se može zaustaviti goropadan napad kakav ima Brazil. Ako dupliramo njihove krilne napadače, od kojih dolazi najveća opasnost, mislim da smo napravili dosta posla", kaže Olić.

"Mandžo se nije snašao u Guardiolinoj nogometnoj filozofiji"

Hrvatska je na pripremama imala dosta problema s ozljedama. Istovremeno, u fokusu javnosti su i priče oko transfera Mandžukića i Rakitića. Narušava li sve to koncentraciju igrača?

"Ozljede su sastavni dio svake reprezentacije, toga će uvijek biti. Na početku je uvijek najprije šok, ali čovjek se tome mora prilagoditi i probati naći najbolje rješenje. Što se tiče transfera, i toga je uvijek bilo. Mislim da su za Mandžukića i Rakitića to slatke brige, nije to problem koji će se odraziti na njihovu igru. Poznavajući karakter njih dvojice, to ih uopće ne smeta", kaže Olić.

Mandžukić odlazi iz Bayerna u kojem je zadnje dvije sezone bio najbolji strijelac. S obzirom da je i Olić bivši igrač Bayerna, novinare je zanimalo što misli o situaciji u kojoj se našao njegov kolega iz reprezentacije.

"Naša situacija ne može se uspoređivati. Kada sam ja odlazio iz Bayerna, htio sam otići u klub u kojem neću morati puno brinuti hoću li igrati ili sjediti na klupi. Mandžo je u Bayernu imao dvije sjajne sezone, bio njihov najbolji strijelac i ostvario velike uspjehe. Ali dolaskom novog trenera se nije snašao u njegovoj nogometnoj filozofiji i zato želi promijeniti sredinu. Kao suigrač i prijatelj, ja ga podržavam. Siguran sam da će bez problema naći klub u kojem će biti sretan i nastaviti s dobrim igrama".

"Nedostaje mi Joe, izgubio sam partnera za belu"

Dočekalo je Olića pitanje i o Josipu Šimuniću, koji na prvenstvu ne može igrati zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

"Joe i ja bili smo cimeri, jasno da mi nedostaje. U svakodnevnom smo kontaktu, svima nam je žao što nije tu. Posebno meni, jer sam izgubio partnera za belu. Ali što je tu je. Imamo od njega svakodnevnu podršku i žao nam je što Joe, kao naš suigrač i prijatelj, nije s nama", kaže Olić.

Pročitajte više