Olimpijski duh: Trojica Hrvata biciklom krenula prema Rusiji

Foto: Hina

TROJICA iskusnih biciklista - Mladen Gaćeša, Marko Mitić i Tomislav Barbić, članovi Biciklističkog kluba "Pedalinac", krenuli su danas iz Zagreba prema Sočiju na put dugačak 2988 kilometara kako bi ondje stigli do 7. veljače i početka Zimskih olimpijskih igara.

Dobro raspoloženi, srdačno su se pozdravili s članovima obitelji i s prijateljima, sjeli na bicikle i odvezli se na put za Rusiju na kojem će provesti oko mjesec dana te na dva kotača proći kroz Srbiju, Rumunjsku, Moldovu i Ukrajinu.

Mladen, Marko i Tomislav ističu kako su se dobro spremili za putovanje, osobito za rusku zimu. Da ni za Ruse to nije uobičajen pothvat, svjedoči intervju koje su "pedalinci" uoči putovanja dali za ruske novine "Izvestija", a prenijeli mnogobrojni ruski portali.

Kako je to voziti po ledu, "pedalinci" su imali priliku isprobati već u zagrebačkoj Areni gdje su se prošlog tjedna predstavili brojnoj zagrebačkoj publici i na led Arene spustili prvi pak pred utakmicu Medveščak - Vitjaz.

Put od Zagreba do Sočija podijelili su na 30-ak etapa. Prva je duga 146 kilometara od Zagreba do Nove Gradiške, zatim voze do Vinkovaca (124 km), a potom do Novog Sada (100 km), prvog većeg grada na putu njihove zimsko-biciklističke avanture.

Slijede Bukurešt, Odesa, Sevastopolj, Kerch i nakraju - Soči.

Vožnja biciklima do Sočija nije njihovo prvo veliko putovanje. Mladen Gaćeša i Marko Mitić biciklom su išli i na Olimpijske igre u Peking 2008. kad su prešli 12.000 kilometara, a zajedno sa Tomislavom Barbićem u grupi od 17 biciklista i na Olimpijske igre u London 2012. te odvozili 3.000 kilometara.

Svojim su projektima na poseban način predstavili Republiku Hrvatsku i Grad Zagreb, a sada nastavljaju s promicanjem kulture vožnje bicikla u sportskom i u svakodnevnom životu svojim novim projektom "Biciklom na Zimske olimpijske igre u Soči 2014".

"Vožnja biciklom naš je način života. Nismo sportaši i naš biciklistički klub nije natjecateljska momčad nego udruga koja okuplja bicikliste koji vole putovati i one kojima je bicikl prometalo s kojim se kreću Europom i svijetom. Mi nismo biciklisti. Mi smo ljudi koji voze bicikl", izjavio je Mladen Gaćeša, idejni začetnik projekta, neposredno prije nesvakidašnjeg putovanja ispred trgovine Marko Projekt u Vlaškoj ulici gdje su se okupili i brojni "pedalinci" koji su došli ispratiti svoje kolege.

Naveo je kako fizičke pripreme nisu bile spektakularne, odgovarajući na pitanja novinara koji su se zanimali kako su se pripremali za put, koliko će put trajati, gdje će spavati...

"Na putu ćemo nastojati naći čvrsti zaklon, a kad to neće biti moguće, onda, kao i uvijek, imamo naše šatore", istaknuo je Mladen Gaćeša i rekao kako će predviđeni put trajati oko pet tjedana, točnije 32 dana, te bi trebali doći na otvaranje Zimskih olimpijskih igara, 7. veljače.

Pročitajte više