Oni su najveći lideri svih vremena: Messi uz bok Chamberlainu, Ruthu, Peleu i Jordanu

LIONEL MESSI jedan je od najdominantnijih sportaša svih vremena, a njegova statistika upravo je astronomska. Ove sezone zabio je 72 gola u 58 susreta, a u posljednje četiri sezone u 217 utakmica zabio je 210 golova, prosječno više od 52 gola po sezoni!

Je li netko u svijetu momčadskih sportova bio tako dominantan? Jest! Složili smo listu najdominantnijih sportaša svih vremena, naravno u momčadskim sportovima, jer nema smisla uspoređivati Messija s Michaelom Phelpsom, Janicom Kostelić, Rogerom Federerom ili Tigerom Woodsom.

Pele

Edison Arantes do Nascimento - Pele nedvojbeno je jedan od najvećih nogometaša u povijesti. U 21-godišnjoj karijeri zabio je navodno 1033 gola u svim natjecanjima, uključujući i prijateljske utakmice.

11 puta bio je najbolji strijelac brazilske lige, a osvojio je deset naslova prvaka te dvaput Copa Libertadores. Za Santos je zabio 589 golova u 605 utakmica. Na koncu je bio s Brazilom čak tri puta prvak svijeta 1958., 1962. i 1970. godine, a u dresu Carioca bio je strijelac rekordnih 77 golova u 92 nastupa.

Michael Jordan

Michael Jordan i dan danas pojam je za košarku. Devet godina za redom Michael je bio najbolji strijelac NBA lige, osvojio je šest naslova prvaka, pet puta bio je najbolji igrač lige, tri put najbolji igrač NBA finala, 14 puta izabran je u All-Star, a osvojio je i dvije zlatne olimpijske medalje.

Nakon 1072 odigrane NBA utakmice Michael Jordan s 32277 koševa drži nevjerojatan prosjek od 30.1 koš po utakmici. Uz Wilta Chamberlaina jedini je košarkaš koji je prešao magičnu brojku 30. Na trećem mjestu svih vremena trenutno je LeBron James s prosjekom od 27.64 koša.



Babe Ruth

George Herman Ruth promijenio je svijet bejzbola zauvijek, a mnogi će reći kako je bio miljama ispred svoje generacije. Naime, kada su ostali igrači jedva udarali 20 "home runs-a" po sezoni, on ih je imao nevjerojatnih 50.

1920. godine primjerice, Babe je skupio 54 "home runa", a drugi, treći i četvrti na ljestvici zajedno 51. Od 1918. do 1931. godine Ruth je čak dvanaest puta bio vodio ligu po broju home run udaraca

Wayne Gretzky

Što reći o čovjeku koji je druga riječ za hokej. Bio je najbolji strijelac u povijesti ove igre (1016 - 93 više od drugoplasiranog) i daleko najbolji asistent svih vremena (2223 - 700 više od svih ostalih).

Osvojio je desetke nagrada i natjecanja, a između ostalih četiri Stanley Cupa, četiri Canada Cupa. Tri puta bio je proglašen MVP NHL finala, a osam puta izabran je u najbolju momčad prvenstva.

Wilt Chamberlain


Wilt Chamberlain je vjerojatno najdominantniji sportaš koje je ikada igrao za jednu momčad. Jedini je košarkaš koji je u najboljoj košarkaškoj ligi zabio sto koševa na jednoj utakmici, a jednu sezonu prosječno je postizao više od 50 koševa.

Ukupno je upisao i gotovo 24 tisuće skokova, što je gotovo 23 skoka po susretu, dok primjerice Shaquille o`Neil i Duncan imaju tek negdje oko deset po susretu u prosjeku. Dva puta je Chamberlain bio prvak NBA-a, četiri puta bio je najbolji igrač, a sedam puta u najboljoj momčadi lige.

Pročitajte više