Organizatori Olimpijade u Londonu u šoku: Zeleni čaj prikriva doping?

VJEROVALI ili ne, ali istraživanje Svjetske antidopinške agencije (WADA) pokazalo je kako zeleni čaj može prikriti povišenu razinu testosterona u tijelu, odnosno može pomoći sportašima koji koriste doping da ih se ne otkrije.

"Nevjerojatno je kako čaj može imati tako snažan utjecaj na steroide. Na nama je da prilagodimo testove kako bi otkrili sportaše koji na taj način žele prikriti doping", poručio je Olivier Rabin, znanstveni direktor WADA-e.

Profesor Charles Yesalis sa sveučilišta u Pennsylvaniji smatra kako se organizatori Olimpijade trebaju požuriti s novim testovima jer će sportaši koji uzimaju doping pronaći način da ostanu neotkriveni.

"Sportaši neće čekati na njih da otkriju nove testove, te da iste sprovedu. Kladim se da sada svi piju zeleni čaj kako bi prikrili dokaze", izjavio je.

Voditelj antidopinškog centra u Londonu Andew Kicman smatra kako su znanstvenici pretjerali:

"Bio bih vrlo glup da prije utrke popijem devet šalica zelenog čaja. Sportaši koji su to radili nisu bili baš pametni, testovi će sve otkriti", zaključio je Kicman, koji će biti voditelj centra za otkrivanje dopinga na Olimpijadi u Londonu ove godine.

Pročitajte više