Otto Barić: Kovač će biti veliki trener, ali on to sada nije

Ilustracija: Index / Getty Images

>>> BROJIMO sate do početka Mundijala i otvaranja u Sao Paulu! U našoj redakciji slažu se posljednji detalji rasporeda, naši reporteri već vas nekoliko dana izvještavaju iz brazilskog kaosa, a na interaktivnoj Indexovoj temi u narednim danima za vas pišu igrači i treneri koji su iskusili stres svjetskog prvenstva. Igor Tudor, Igor Bišćan, Tomo Ivković, Otto Barić, Mirko Jozić, Mate Bilić, Dario Šimić... samo su neka od imena koja će komentirati utakmice hrvatske reprezentacije, ali i velike derbije poput Engleske i Italije, Portugala i Njemačke....

Nakon Mirka Jozića, u našoj rubrici danas gostuje Otto Barić, bivši hrvatski izbornik s Eura 2004. godine. Her Otto je za Index složio vrlo zanimljivu analizu Brazila i nacrtao kako bi izgledala njegova Hrvatska.

.............................................................................................................................................................................

"DOBRI smo! U hrvatskoj momčadi jako je dobra klima, što je možda i najvažnije na turnirskim natjecanjima. Čak i važnije od pojedinačne vrijednosti nekih igrača. Neke reprezentacije su osvajale prvenstva, a nisu bile najbolje, jer su imale homogenu i pravu momčad, kao recimo Italija 1982., a opet, neke ekipe koje su na papiru bile briljantne, radi kvarne atmosfere u momčadi, ispadale bi veoma brzo.

Važno je da u prvu utakmicu uđemo jako, bez straha. Naše top klase moraju biti na nivou, samo oni mogu povući za sobom cijelu momčad. Tako možemo čak i protiv Brazila ostvariti pozitivan rezultat.

Bilo bi sjajno da Modrić odigra na nivou više i za reprezentaciju 

Brazil je dobar, ali ne toliko. Od njih se očekuje da postanu prvaci svijeta i bit će nervozni, a mi moramo tu nervozu iskoristiti. Svi govore o našem veznom redu, s pravom. Čak i mali Kovačić koji je mlad igrač, već je stekao iskustvo, a talent i znanje nisu nikad bili upitni. S druge strane, Modrić je ove sezone u Realu pokazao da je svjetska klasa i bilo bi sjajno kad bi još odigrao na nivou više za reprezentaciju.

Čemu topla voda kad imamo Vukojevića? 

Rakitić je ove sezone po meni bio naš najbolji igrač i sada, kada vidite taj vezni red, mi se zaista ne moramo plašiti nikoga, čak ni Brazila. Imamo tri fantastična igrača, ali ne znam zašto se izmišlja topla voda kad četvrtoga može odlično odigrati Vukojević.

Sammir po meni nikako ne bi smio igrati ovu utakmicu. Barem ne od početka. Za to moraš biti posve mentalno jak, a Sammir me nije uvjerio da to jeste. Simpatiziram ga, on je po meni odličan i jako talentiran igrač i kako čujem, promijenio je stil života otkako je u Španjolskoj, ali mislim da ovu utakmicu trebaju igrati 100 posto koncentrirani igrači.

Mandže nam nažalost nema, i iako ja cijenim Jelavića, mislim da je Ivica Olić ključ. Jelavić ipak igra pravocrtno i njega pravi stoperi mogu čuvati, dok je Olić divljak. On trči na sve strane, ubacuje se ispred igrača, iza igrača…za njega nema pravog recepta, prave taktike kako ga čuvati jer je i on igrač instinkta, a ne šablone. A ove sezone, gledamo sam ga u Wolfsburgu i izgleda zaista odlično. Kad već nema Mandžukića, Olić je najopasniji.

Šifo je imao krvav put, taj nikada ne bi skrivao ozljedu

Što se tiče obrane, Ćorluka i Lovren su zaista solidni igrači, ali imam dojam da se Šifu uvijek nekako gura u drugi plan. Posve nezasluženo, jer taj momak kad god je igrao, bio je odličan. On je pravi profesionalac kojeg svaki trener želi imati. Igrač koji je smiren i profesionalan. Imamo je zaista krvav put u svojoj karijeri, ali po mom mišljenju on mora započeti utakmicu. Čuo sam kako je rekao da je zdrav i spreman. Da, mnogi igrači u želji izgore, prikrivaju ozljede, ali on nije takav tip igrača. I zašto ne postaviti jednog od ta tri stopera na lijevog beka kad nam je već ta pozicija problem. Vrsaljko je dobar, ali ja mislim da bi bilo puno bolje da nam netko od stopera igra lijevog beka. 

Neymar nije Cruyff 

Vratit ću se na Brazil. Ah, daleko da je to Brazil sa Peleom, Zagallom, Zitom, Garrinchom… Gledao sam Neymara ove sezone dok je igrao za Barcelonu više puta, odličan igrač. Ali on je lagan i ako se na njega igra čvrsto, bez straha i bez kompromisa, on se gubi. Taj recept su na njemu primjenjivali obrambeni igrači Atletica i on tada nije bio na razini, barem ne na onoj kakva se od njega očekivala. On nije igrač kao što je bio nekad Cruyff, koji je sve preuzimao na sebe, tempo igre, inicijativu, a bio je i znalac. Ronaldo je puno bolji igrač od Neymara. On sa 30, 40 metara ulazi, probija, nosi dva igrača ne sebi i zabija. Njega bi teško čuvali, a Neymara se može.

Neymar je lagan, a s druge strane Hulk je težak pa se i njega može zaustaviti. Važno je biti smiren i igrati pametno te što manje griješiti. Brazil je Srbiji dao gol nakon nečuvene greške njihove obrane. Mi takve stvari jednostavno ne smijemo raditi i ako tako bude, ja sam optimist.

Da sam izbornik, ja bih čekao Brazil u toj utakmici, ali ni slučajno se ne smijemo povući golmanu u krilo. Moramo ih barem na početku pustiti, da se ispušu, ali s visokim presingom u njihovu polovicu, na nekih 60 metara od Pletikose što bi značilo da naš zadnji red mora biti na 30 metara. I uvjeren sam, ako njima ne bi pošlo sve po planu nakon prvih pola sata, pritisak s tribina i nervoza bi stvar okrenuli u našu korist.

Bojim se da će se Brazil gurati dalje. Možda ne u nekoj kasnijoj fazi turnira, protiv jakih reprezentacija, ali hoće protiv nas, posebice ako im sve ne krene prema planu. 

Uvjeren sam da će Kovač biti pravi trener, ali on to još nije 

Niki Kovaču prije svega želim puno sreće. Bio je moj igrač i sretan sam što sam ga imao. Gledajući cijeli njegov igrački, a poslije i trenerski put, uvjeren sam da će biti pravi trener. Ali, da me se krivo ne shvati, on to sad nije. Njemu treba utakmica. Njemu fali utakmica. Nije isto voditi juniore ili drugoligaša u Austriji ili godinama biti trener u jakim ligama ili imati iskustva sa velikih natjecanja. Cijeli Nikin stožer nema zajedno šest utakmica u HNL-u. To je šteta i to može biti veliki naš problem.

I Klinsmann je zvao Vogtsa 

Napominjem, zaista ne želim da me se krivo shvati, ali zašto se u stožer nije moglo zvati Ćiru, Jozića, Cicu…ljude s iskustvom. Ne bi oni postavljali taktiku i birali igrače, to je izbornikova dužnost, ali bi bili tu za savjet, za neku ideju. Kad je Brazil bio 1994. prvak, Parreira je zvao kao savjetnika jednog Zagalla, koji je bio svjetski prvak, i kao igrač i kao trener. Ili još jedan moj bivši igrač, Klinsmann kojeg sam trenirao u Stuttgartu. On je kao izbornik SAD-a upomoć zvao bivšeg izbornika Bertija Vogtsa. Nije to sramtati, nije sramota pitati. Nitko ne zna sve i ne može znati sve. Sramota je kad znaš da nešto ne znaš, a ne želiš pitati" 

Pročitajte više