Ova Hrvatska uskoro će pobjeđivati velike

Foto: Grafika Index, Hina, Guliver Image/Getty Images, Index

HRVATSKA košarkaška reprezentacija u sklopu drugog kola grupne faze Eurobasketa u zagrebačkoj Areni u dramatičnoj završnici susreta poražena je od reprezentacije Grčke, jednog od favorita za zlato s rezultatom 70:72, a sve što se događalo na terenu i oko njega, za Index Sport je analizirao naš stručni komentator Matej Mamić, bivši reprezentativac Hrvatske.
 
"Momci su dali sve od sebe, odigrali su jednu pravu, poštenu, hrabru i mušku utakmicu i do kraja su u šaci držali jednog od najvećih favorita za zlato. Naravno, svaki poraz peče, posebno kad si sportaš, ali mislim da ne bismo smjeli biti previše razočarani jer su momci ovu utakmicu odigrali u specifičnim okolnostima. 
 
> Spanoulis presudio: Hrvatska pala na neiskustvo u strašnoj utakmici
 
> Košarkaši ljuti: Džaba nama sport, ako ne pobjeđujemo
 
> Perasović: Na kraju se osjetio zamor, a Grci su bili pametni i strpljivi
 
I puno jače i iskusnije momčadi psihički bi pale da im se na onakav način, samo dan ranije, ozlijedi najbolji igrač. Danas takav pad, koji je možda bio i očekivan, nisam vidio. Međutim, posljedica Bojanovog neigranja, a i ozljede Marka Tomasa bila je skraćena rotacija koja je došla na naplatu u posljednjim trenucima utakmice.
 
Jednostavno smo fizički pali. Volja je bila prisutna, željeli smo tu pobjedu, no snage je nestalo. A s druge strane na parketu bila je jedna strašna Grčka, koja ima nevjerojatnu širinu i iskustvo. Pazite, s takvom momčadi samo je jedna jedina lopta odlučivala. Imali smo i Simonov šut za produžetak, no nije bilo sreće.
 
Sada se treba dobro odmoriti i do kraja pobijediti sve, a onda se spremati za drugi krug. Također, dodao bih da su gledatelji mogli otići zadovoljni iz Arene jer su gledali jednu fantastičnu utakmicu. Ja jesam.
 
Što reći o Vassilisu Spanoulisu? Čovjek je godinama jedan od najboljih igrača Europe, jedan od onih za koje znaš da će kad treba, kad je gusto preuzeti odgovornost i riješiti utakmicu. Koliko je on samo takvih utakmica odigrao s identičnim epilogom. Cijelo prvo poluvrijeme smo ga odlično čuvali, no za zadržati takvu klasu svih 40 minuta obrana timski mora biti savršena. Neke šuteve koje je on večeras pogađao s osam, devet, metara nemoguće je braniti, tu se nema što zamjeriti. 
 
 
Ipak, primijetio sam da je briljantna zonska obrana koju smo igrali u prvom poluvremenu nestala u nastavku, da smo promijenili način obrane. Zašto je to tako, ne znam, to je pitanje struku, no ponavljam, lako je sad biti mudar i soliti pamet.
 
Veseli pristup i činjenica da su momci odigrali odličnu utakmicu. Dali su sve od sebe i uz takav pristup ne sumnjam da će i pobjede u ovakvim, gustim završnicama protiv vrhunskih protivnika ubrzo početi biti konstanta hrvatske košarke.''
 

Pročitajte više