Ovo je hrvatski san

SANDRA PERKOVIĆ osvojila je olimpijsko zlato u bacanju diska s rezultatom 69.11 postavivši novi hrvatski rekord.

Hrvatska i dvostruka europska prvakinja, djevojka iz zagrebačke Dubrave, iz jedne fine i skromne obitelji pokazala je zube modernom sportu koji je nažalost postao zabava bogatih. Istina je, priča o Sandri Perković i Ivanu Ivančiću priča je ispunjena brojnim usponima i padovima dvoje životnih autsajdera cure iz predgrađa i penzionera. Baš kao kakva holywoodska bajka.

"Ovo mi je najsretniji dan u životu, prva ženska hrvatska zlatna medalja"

"Ovo mi je najsretniji dan u životu. Dala sam sve od sebe, postala sam olimpijska pobjednica i osvojila prvo hrvatsko žensko zlato. Jednostavno nemam što dodati", rekla je Sandra u uvodu.

"Kada sam bacila 69.11 znala sam da će teško neka cura baciti više od toga, međutim nisam htjela trčati pred rudo. Moram priznat da sam se naplakala kada su sve cure bacile slabije, slomila sam se", iskreno će.

"Ovaj stadion mi je sjajan, obožavam ga. Slavit ću večeras u gradu s rukometašicama. Sada bi mi još samo legao jedan hitac preko 70 metara", uz osmijeh će Perković.

U pet godina popravila rezultat za gotovo nevjerojatnih 20 metara

Sandra Perković rođena je 21. lipnja 1990. godine, a bacanjem diska bavi se još od malih nogu. 2007. godine osvojila je drugo mjesto na junirskom SP-u u Ostravi, da bi iste godine u Hengelou s 55.42 osvojila srebro i na Europskom prvenstvu.

Blistava karijera nastavlja se europskim juniorskim zlatom u Novom Sadu 2009. godine. Iste godine odlazi na svjetsko seniorsko prvenstvo u Berlinu, gdje je u kvalifikacijama izborila finale. Kao najmlađa finalistica osvaja 12. mjesto, što je za mnoge bilo sportsko čudo.

U 2007. osvaja dvije srebrne medalje – na SP-u za mlađe juniore hicem od 51,25 metara te na europskom juniorskom prvenstvu u Hengelu hicem od 55,42 metra. Nova medalja stiže 2008. godine, kada na juniorskom SP-u u Bydgoszczu osvaja broncu hicem od 54,24 metra.


Osvaja seniorsko europsko zlato u Barceloni, hicem u posljednjoj, šestoj seriji. Prošle godine izabrana je i za najbolju mladu atletičarku Europe. Od 2006. do 2011. svoj rezultat u bacanju diska popravila je za 19,88 metara. Za pet godina to je zaista sjajan rezultat.

Umalo umrla od sepse

2008. godine Sandra Perković je otišla operaciju slijepog crijeva, međutim postupak se zakomplicirao. Hrvatska bacačica dobila je sepsu, zbog čega je smršavila čak 20 kilograma i na kraju jedva preživjela. Oporavak je bio dug, međutim kao što je i vidljivo vrlo uspješan.



Doping afera: Neznanje je umalo koštalo Olimpijskih igara

U lipnju prošle godine kao metak prozujala je vijest kako je Sandra Perković bila je pozitivna na dopinškoj kontroli. Najgoriji scenariji govorili su o dvogodišnjoj suspenziji, međutim olakotna okolnost bila je što Sandra nije znala da je sredstavo koje je uzimala bilo nedozvoljeno. Umjesto na dvije godine, suspendirana na svega šest mjeseci.

Sandra se vrlo brzo vratila natjecanjima, mnogi kažu još bolja no što je bila. "To je sad iza mene. Potpuno sam zaboravila na dopinšku aferu koja mi se dogodila. Ponovno svako natjecanje uživam na bacalištu i u tome što svima mogu pokazati koliko zaista vrijedim. Ponovno sam tamo gdje i pripadam u sam svjetski vrh u bacanju diska", rekla je nakon povratka

Tijek bacanja diska

Nakon prve serije u vodstvo je bila Njemica Nadine Muller s bačenih 65.71 metara, druga Ruskinja Piščalnikova s 65.19m, a treća Sandra Perković s 65. 58.

U drugoj seriji tri bacačice nadmašile su svoj uvodni nastup, a rezultatiralo je to velikom promjenom na vrhu poretka. Sandra Perković je sa sjajnim hicem 68.11 preuzela vodstvo. Na drugo mjesto sa 67.22 popela se Kineskinja Li Yanfeng, dok je ukupno treći rezultat ostvarila Kubanka Yarelys Barrios s 66.38. Nijemica Nadina pala je na četvrto mjesto.

U trećoj seriji poredak se među prvih pet skakačica nije mijenjao. Ipak, sjajnu stvar napravila je Sandra Perković koja je bacila 69.11m, što je novi hrvatski rekord, čime je još povećala svoje šanse za osvajanje zlatne medalje. Inače, nakon treće serije četiri bacačice oprostile su se od natjecanja, a one su Litvanka Sendruite, Njemica Ruh, Kineskinja Xuejun te Australka Samuels.

U četvrtoj seriji Sandra Perković malo se opustila i po prvi put zaradivši prijestup. Od promjena među prvih pet, valja izdvojiti dobar hitan Ruskinje Piščalnikove, koja se s 66.42 skočila na treće mjesto, pomaknuvši Kubanku Barrios. U petoj i šestoj seriji promjena među najboljih pet bacačica diska nije bilo...

Pročitajte više