PAD KOŠARKAŠKOG FARAONA: Danko Radić prepustio savez Šukeru i HDZ-u!

Foto: Index, Hina 

APSOLUTNI gazda Hrvatske košarke Danko Radić odustao je od kandidature za predsjednika HKS-a na današnjem Izbornom Saboru te prepustio vlast svom protukandidatu Ivanu Šukeru, saborskom zastupniku HDZ-a. Radić se povukao i prije glasanja, svjestan da bi vjerojatno doživio težak poraz. Ovako je šibenski despot nakon 11 godina otišao uz zagrljaje i poljubac Ivana Šukera, džentlmenskim dogovorom, kako je i 2004. godine primio vlast, baš iz ruku budućeg HDZ-ovog ministra financija. Šukera je tada s mjesta predsjednika u vladu povukla stranka, a ona ga je danas i vratila u košarku, okupivši oko sebe čitavu plejadu bivših i aktualnih košarkaških radnika koji su Radića prisilili na povlačenje.

"Smatram da moj protukandidat ima sve reference za ovu dužnost, ja sam ionako jedva izdržao zbog zdravlja. Odustajem", riječi su kojima se Radić zahvalio Saboru i zaključio izbore prije samog glasanja.

Šuker i grupacija koja ga podržava Sabor su pretvorili u kontriranje Radiću i njegovom tajniku Drakšiću. Dok nisu drijemali ili igrali igrice na mobitelu, članovi Sabora aplaudirali su Šukeru. Nekoliko je puta novi predsjednik pobrao ovacije dvorane. 

"Bez obzira što su neki sumnjali, drago mi je da smo prisustvovali ovako dostojanstvenom događaju, zahvalio bih se svom velikom prijatelju Danku Radiću što je toliko učinio za hrvatsku košarku. Naravno, tko radi taj i griješi, ali moje zahvale idu ponajviše njemu. Više neće biti Radićeve niti Šukerove struje, bitna je samo hrvatska košarka", rekao je Šuker koji je, nije tajna, najveću podršku u brzopoteznoj kampanji na terenu imao u Nikši Prkačinu i Aci Petroviću.

"Drago mi je što se ovako završilo ne zato što sam ja pobijedio nego zato što je pobijedio zdrav razum, a to je najbolje za košarku", dodao je i nastavio o trenutno aktualnom skandalu.

"Apelirao bih svakako na glavnog tajnika Drakšića da se riješi i više nikada ne ponovi slučaj Bender jer je hrvatska košarka važnija od privatnih interesa", poručio je novi predsjednik, koji je u kratkoj kampanji većinom udarao po općepoznatoj problematici propadanja domaće lige i katastrofalnog tretmana reprezentacija, ali i njezinih navijača.

Sve je to, kao i nestanak muških seniora sa svjetske scene preživio Radić, ali nije mogao protiv mobiliziranog HDZ-a s kojim je godinama i sam usko surađivao. Opozicija Radićevom dugogodišnjem apsolutizmu na izborima je bio praktički i HDZ Tomislava Karamarka koji slavi prvu pobjedu. Na Eurobasketu u rujnu stranka koja pretendira doći na vlast imat će golemu predizbornu pozornicu. Nakon nogometnog, Šuker i HDZ preuzeli su i košarkaški savez, a prema pojedinim informacijama spremaju i ofenzivu na HOO. 

>>> VAPAJ NAVIJAČA: Zaustavite agoniju hrvatske košarke! Klubovi nemaju ni za komplet dresova 

Tijek Izbornog sabora HKS-a:

14:13 Pola dvorane skoro spava dok Danko Radić secira 2014. godinu, od Kupa u Vukovaru, preko ABA lige, uspjeha ženske košarke i ostalih vele-uspjeha, kako ih je nazvao.

Radić je govorio i o povjerenju u Velimira Perasovića, a vIše od pet minuta predsjednik je posvetio časopisu Košarka koji su obvezni kupovati svi članovi HKS-a kako bi opstali u Radićevoj ligi. 

13:49 Šuker je nakon izglasavanja članova Sabora zatražio izmjenu dnevnog reda i opet ušao u polemiku s Drakšićem. Šuker smatra da nije u skladu s pravilima što članovi Sabora nisu na vrijeme dobili Dnevni red, Dok Šuker govori o raznim aktima i poslovniku, pojedini članovi Sabora igraju igrice na mobitelu. Sabor se sveo na kontriranje Šukera svemu što predloži Danko Radić. HDZ-ov kandidat odiše samopouzdanjem nakon što je opet dobio ovacije dvorane.

12:15 Od prve minute vlada kaotična atmosfera. Šuker i grupacija koja ga podržava, a najglasniji među njima Aco Petrović, zatražili su u startu da dvoranu napusti Vlado Rebić, pravnik koji, kako su ustvrdili, nema nikakav mandat te ne pripada nijednom tijelu HKS-a, stoga ne može ni sjediti uz Danka Radića za stolom.

Aco Petrović i Ivan Šuker u razgovoru uoči početka Sabora

"Prema poslovniku nema što raditi ovdje. Nemojmo da nam se ljudi smiju sutra u novinama i da nam popuju neki koji su ovdje iz interesa", odgovorio je Šuker glavnom tajniku HKS-a Drakšiću i dobio ovacije.

Rebić je napustio stol, a prilikom glasovanja za zapisničare Šuker je dobio većinu predstavnika. U tijeku je glasanje za verifikacijsku komisiju. 

Na Saboru su predstavnici HOO-a te Damir Knjaz u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Svih 78 zastupnika prisutni su na Izbornom saboru.  

Aramis Naglić

Pročitajte više