Pamte se samo bodovi: Hajduk minimalnom pobjedom najavio derbi s Dinamom

 Foto: Hina

NAKON turbulentnih reprezentativnih događanja i dvotjedne pauze, prvoligaški nogomet vratio se u Split u znaku skorašnjeg derbija s Dinamom, odnosno generalke sa Zagrebom, posljednjeplasiranom momčadi lige.
 
Unatoč najavama kako su upravo sjajno radili u proteklom periodu, Bijeli su odigrali prilično skromnu utakmicu, svladavši popularne Pjesnike s minimalnih 1:0. Gol vrijedan tri boda i privremeno drugog mjesta na ljestvici postigao je Mijo Caktaš.
 
Fran Tudor iznenađujuće kao ofenzivno desno krilo
 
Trener Burić Zagrebašima je suprotstavio momčad u već provjerenom sastavu, s tim da je umjesto ozlijeđenog Balića priliku u prvih 11 dobio Fran Tudor, nakon brojnih partija na bekovskim pozicijama, iznenađujuće odigravši na mjestu ofenzivnog desnog krila. Omaleni Fran očigledno je jedan od Burićevih miljenika.
 
Kao što smo već rekli, nije to bila inspirirana partija Burićevih pulena, a od raspoloženijih igrača možemo tek izdvojiti strijelca Caktaša, Tina Sušića, koji je bio vrlo razigran u sredini terena te paklenog Ohandzu, koji se svaki put iznova dokazuje kao igrač kojeg se na ovom nivou teško može čuvati.
 
Hajduk sve bliže Dinamu
 
No kao što to otrcane nogometne fraze sugeriraju, najvažnija u cijeloj priči tri su boda koja će Hajdukovce, nakon ipak dramatičnog europskog ljeta, opet približiti Dinamu, s kojim će sljedeće subote na Poljudu odmjeriti snage.
 
U slučaju pobjede, Bijeli bi mogli zasjesti na prvo mjesto, što bi bila vjerojatno najveća potvrda kvalitete Burićeve momčadi. Splićani bi u prošlosti nakon europskih izazova gotovo uvijek potpuno potonuli u prvenstvu, zato pobjede protiv Intera i Zagreba, ma kako skromne bile, moraju i mogu biti glasnik nekih novih vremena.
 
Rani gol Caktaša prelomio susret
 
Što se tiče događanja na travnjaku, Hajduk je prvi put zaprijetio u 16. minuti kada je Vlašić ubacio iz kornera, a Milović glavom tukao tik pored vratnice. Nekoliko trenutaka kasnije udarac je iz daljine okušao i Jefferson, međutim i njegov pokušaj završio je zamalo poviše gola.
 
I onda u 20. minuti Bijeli su poveli. Milović je oštro ubacio s lijeve strane, a Caktaš na pet metara postavio nogu i matirao gostujućeg vratara. Odgovor Zagrepčana stigao je 11 minuta kasnije kada je Gabrijel Boban sam iskosa izašao na Kalinića, no njegov udarac iskosa s desetak metara prošao je pokraj gola.
 
Jalova dominacija Bijelih u nastavku
 
U 34. minuti upisali smo novu lijepu priliku Splićana. Sušić je s centra poslao odličnu dubinsku loptu, Tudor je izbjegao zaleđe i sam izašao pred vratara mreže Zagreba, no nije se najbolje snašao. Do kraja poluvremena još su jednu priliku imali gosti, ali u situaciji pet na tri, sasvim su se spetljali.
 
Nakon odmora, Bijeli su odmah krenuli po drugi pogodak, a već u 48. Caktaš je nakon ubačaja s desne efektno pokušao škaricama, nažalost po domaće navijače lopta je prošla metar iznad grede. Desetak minuta kasnije nakon kornera opet je u prilici bio Milović, ali ni ovaj put nije namjestio nišanske sprave.
 
Okvir gola spasio Hajduk
 
Kako se utakmica bližila kraju Hajdukovci su se sve više povlačili, a gosti iz Kranjčevićeve sve opasnije napadali. Tako je u 73. minuti Stepčić pucao iz slobodnog udarca tik pokraj rašlji Kalinićeva gola, dok je u 80. minuti Šulc sjajno opalio s 25 metara i pogodio okvir gola.
 
Unatoč "va banque" igri Zagrebaša u posljednjih petnaestak minuta i golemog prostora za kontranapad Hajduka, do kraja susreta, izuzev Vlašićevog pokušaja, nismo upitali nijednu ozbiljniju priliku. Bitno je izdvojiti tek drugi žuti, odnosno isključujući crveni gostujućem igraču Šulcu.

 

 

 

Standings provided by

Pročitajte više