Pjaca hat-trickom uništio Celtic, Dinamo se časno oprostio od Europe

Foto: Guliver Image/Getty Images, Hina, Index

U NEOBIČNOJ utakmici s dva preokreta i šest golova već u prvih 50 minuta, Dinamo je na kraju zasluženo pobijedio iznenađujuće loš Celtic sa 4:3.

Junak utakmice bio je Marko Pjaca, mladi veznjak Dinama doveden iz Lokomotive. Zabio je svoje prve europske golove, i odmah prvi "hat-trick".

Celticu ovo nije prvi loš provod na Maksimiru, 1998. Dinamo (Croatia) ih je razbio sa 3:0 za ulazak u skupinu Lige prvaka, a ovaj put za dostojan oproštaj od Europa lige, u kojoj je hrvatski prvak ponovo podbacio. Porazi od Salzburga bili su najneugodniji, a onim kod Astre Dinamo je zasluženo ispao iz Europe. Celtic je u dvije utakmice, po UEFA-inim kriterijima, pobijedio "modre" na golove u gostima, ali pobjedom na Maksimiru "modri" su barem zaustavili popravili statistiku nakon što su porušili mnoge negativne rekorde te postali službeno najgori klub Europa lige.

Polovni i opušteni Celtic pao zbog katastrofalne obrane

Dinamu je na ruku večeras išlo opuštenije izdanje škotskog prvaka, koji je europsko proljeće već osigurao sa dvije pobjede i dva remija u skupini, no i takav Celtic zabio je Dinamu dva gola, a za dva su Škoti "asistirali" Dinamovim igračima.

Već u 11. minuti Mamić je morao mijenati, ozlijeđenog Taravela zamijenio je Šimunović i odmah su počeli problemi ispred Eduardovog gola. Dinamo je poveo zahvaljujući sjajnom potezu Pjace, koji je prihvatio loptu od Ademija, prošao varkom braniča Matthewsa i pogodio mrežu ispod vratara Gordona.

U 23. minuti Škoti su izjednačili nakon što je iz slobodnog udarca lopta pogodila u leđa igrača Celtica, odbila se u zrak, a Commons s tri metra glavom svladao Eduarda. Sudac je propustio označiti zaleđe. U 30. minuti Celtic je nakon i drugog slobodnog udarca poveo. Commons je pogodio gredu, a odbijenu loptu prihvatio je Šćepović i lako pogodio za 1:2.

Dinamo je izjednačio u 39. minuti i opet je strijelac bio Pjaca. Ponovno je pogriješio branič Matthews, a udarac Pjace je u mrežu skrenuo van Dijk. Pjaca je u 41. minuti mogao postići i "hat-trick" već u prvom dijelu, opalio je s desetak metara, no vratar Gordon je obranio.

Pjaca oduševio golovima, Šćepović promašio 4:4


U prvih pet minuta drugog dijela Dinamo je postigao dva prekrasna pogotka. Prvo je u 49. minuti Antolić pronašao Brozovića koji je punom nogom pogodio sami kut, a samo minutu kasnije Pjaca je došao od "hat-tricka" neobranjivim udarcem s 18 metara.

Propusnog Matthewsa trener Celtica izveo je tek u 56. minuti i od tada Dinamo nije tako često dolazio u prilike. U 81. minuti uslijedila je još jedna neopreznost Dinamove obrane, a nakon prodora Izaguirrea Pivarić je pogodio svoju mrežu. U 86. minuti Dinamu se posrećilo kada je Šćepović glavom pogodio vratnicu i ispustio barem bod. Dinamo će osim tri boda dobiti i 200 tisuća eura od UEFA-e za pobjedu u skupini.

Da bi govorili o fantastičnoj nogometnoj večeri, nedostajala je i još koja tisuća navijača na tribinama, jer gosti su na Jugu, čak i kod vodstva Dinama, bili glasniji.

Salzburg potopio Astru

U drugom susretu ove skupine Red Bull je u Salzburgu pobijedio rumunjsku Astru s 5:1. Pogotke su za Austrijance postigli Sabitzer (9), Kampl (34, 90+2) i Alan (46, 70), a za Rumunje je zabio Florescu (51).

Red Bull je zauzeo prvo mjesto u skupini s 16 bodova, Celtic je drugi s 8 bodova, Dinamo je osvojio treće mjesto sa 6 bodova, dok je Astra zadnja s 4 boda.

 

 
 
DINAMO: Eduardo - Pinto, Sigali, Taravel (Šimunović 11), Pivarić - Brozović, Ademi, Antolić - Soudani (Feenandes, 82), Henriquez (Čop, 66), Pjaca

CELTIC: Gordon - Matthews (Fischer, 52), Ambrose, van Dijk, Izaguirre - McGregor (Henderson, 63), Biton - Commons, Johanssen,Wakaso (Stokes, 76) - Šćepović
 
 

Standings provided by

Pročitajte više