Platini je tražio da se meč u Podgorici nastavi

Foto: Getty Images / Guliver image 

RUSKA agencija Tass javlja da je odluku o nastavku horora pod Goricom, na utakmici Crne Gore i Rusije, donio osobno predsjednik Uefe Michel Platini. Kvalifikacijska utakmica za Euro konačno je prekinuta u 67. minuti. Prvi prekid dogodio već nakon prve minute kada je bakljom u vrat pogođen golman Rusije Igor Akinfejev.

"Nakon 10 minuta prekida, delegatu Barryju Brightu je u telefonskom razgovoru generalni tajnik Uefe Infantino rekao da pričeka dok ne konzultira Platinija. Nakon pola sata, Infantino je priopćio odluku delegatu da se susret nastavi", objavila je agencija, pozivajući se na neimenovanog predstavnika Uefe.

Iako je ministar sporta u vladi Rusije Vitalij Mutko rekao da Rusija neće uložiti protest zbog događanja na stadionu Pod Goricom, Ruski nogometni savez uložio je žalbu na odluku dužnosnika Uefe koji su odlučili da se utakmica nastavi nakon prvog prekida. 

"Situacija je bila vrlo složena, i naša ekipa je mogla samo da izađe na teren, i da se bori za povrijeđenog suigrača. Sudac je ostao dosljedan prvobitnoj odluci da će meč prekinuti nakon sljedećeg incidenta. Na Uefi je da donese odluku i nadamo se da će biti ispravna", rekao je ministar sporta.

Već u prvoj minuti ruski vratar Igor Akinfejev pogođen bakljom, te je morao biti prevezen u bolnicu, gdje je utvrđeno da je zadobio potres mozga i opeklinu na vratu. Utakmica nastavljena nakon više od pola sata stanke, no nije i završena jer je do drugog prekida došlo u 67. minuti kada je ruski napadač Dmitrij Kombarov pogođen upaljačem bačenim s tribina.

"Sramota je što je ponašanje navijača Crne Gore upropastilo zanimljivu utakmicu. Po završetku utakmice uložili smo žalbu jer je po našem mišljenju utakmica trebala biti prekinuta u prvoj minuti. Vjerujem kako će UEFA donijeti objektivnu i poštenu odluku u skladu sa svojim pravilnikom", izjavio je predsjednik RFU-a Nikolaj Tolstih.

S predsjednikom RFU-a slaže se i ruski izbornik Fabio Capello.

"Mislim da su suci morali prekinuti utakmicu odmah. Mi smo učinili ono što nam je naložio delegat utakmice i vratili smo se na teren, jer nismo smjeli odbiti", rekao je Capello.  

Crna gora može se pozdraviti s Eurom

Glavni tajnik Crnogorskog nogometnog saveza Momir Đurđevac ispričao se Rusima za neugodnosti doživljene u Podgorici, a navijače svoje reprezentacije je nazvao licemjerima i barbarima. Smatram kako se utakmica nije trebala nastaviti nakon incidenta u prvoj minuti i možemo samo zahvaliti Bogu što nije bilo teže ozlijeđenih. Najvjerojatnije ćemo morati platiti visoku kaznu i možemo se pozdraviti s nastupom na EURU, ali najviše me je strah što se ovakva situacija može ponoviti ukoliko netko ne kaže 'Dosta'. Pa tko će htjeti igrati za reprezentaciju u ovakvoj situaciji, jer ovi su igrači sanjali kako mogu malu zemlju kao što je naša odvesti na veliko natjecanje, a sada im je jasno kako nećemo otići nikuda", izjavio je Đurđevac.

Sudac utakmice Crna Gora - Rusija, koji je odlučio da se utakmica nastavi nakon što je Akinfejev pogođen bakljom u glavu, a koji je prekinuo dvoboj u 67. minuti nakon što je Kombarov pogođen upaljačem, bio je Nijemac Deniz Aytekin. Nakon pet odigranih kola u skupini G na vrhu je Austrija sa 13 bodova, druga Švedska ima devet, a slijede Rusija i Crna Gora sa po pet uz utakmicu manje.

Pročitajte više