Pogledajte Balićeve "žute" minute

Foto: Screenshot

PREMDA je dva puta izabran za najboljeg rukometaša svijeta, premda su ga navijači iz cijelog svijeta izabrali za najvećeg u povijesti, Ivano Balić zapravo nikad nije ni bio rukometaš.

Paradoksalno, ali je tako, najbolji ikad nije bio rukometaš, barem ne u punom smislu te riječi. Njegova igra po svemu se razlikovala od cijele povijesti rukometa prije, ali i poslije njega. 

Relativno statičan sport namijenjen isključivo grubijanima potpuno je redefinirao, dao mu je jedan posve drugačiji pečat i pretvorio ga je u sport kojeg su zavoljeli i oni koji ga do tada nisu razumjeli.
 
Naizgled lijen, nezainteresiran, nervozan i bezvoljan, u trenutku kad bi primio loptu u ruke rušio je sve rukometne postulate i trenerske koncepte. Najčešće ni sam ne bi znao što će napraviti s tom loptom, no rješenje koje bi mu samo od sebe došlo, bilo bi rješenje genija i nijedna momčad za te njegove ''ispade'' nije imala obranu.
 
''Bio je čovjek kojeg nisi mogao staviti u okove. Davao bih mu punu slobodu da radi što želi, ali to nije bili na uštrb tima, ne, upravo obratno, toliko sam mu vjerovao da sam znao da će njegova odluka biti najbolja za momčad'', izjavio je Lino Červar, trener koji je skupa s Balićem stvarao zlatnu povijest hrvatskog rukometa.
 
Ivano Balić nikada nije bio robot, rukometni stroj. Ono što je u tenisu bio Goran Ivanišević, u rukometu je bio Ivano Balić. Nikad dosadan, jednostavan i običan. Zato ga je cijeli svijet, baš kao i Gorana, i obožavao. Jer rukometu je dao i onu ljudsku crtu.
 
''Istina, znali smo se mi i posvađati, no to je bilo jer smo obojica jako tvrdoglavi, a sve je bilo isključivo u interesu reprezentacije'', dodao je još Červar, opisavši tako Ivana na najbolji mogući način.
 
Na Balićeve rukometne čarolije u ovih 13 godina već smo se naviknuli, no za vas smo izdvojili i nekoliko Ivanovih ''žutih'' minuta, koje su baš kao i svi ti silni golovi i asistencije, postali opće mjesto kako njegove karijere, tako i cjelokupne hrvatske sportske povijesti.
 
Uživajte!
 

Pročitajte više