Poraz Burićeve kukavičke vizije

Foto: Hina

U DUGO očekivanoj utakmici generacije, Hajduk je na prepunom Poljudu poražen s 1:0 od Slovana iz Libereca te je na taj način još jednom ostao za stepenicu kratak u pokušaju prolaska u skupine Europa lige.

> Katastrofalni i preplašeni Hajduk razočarao prepuni Poljud i ispao iz Europe

> Burić: Slovan nije bolji od nas, već sretniji

Boli ispadanje od jedne po svemu prosječne momčadi, koja je bila bolja i u tehničkom segmentu

Ono što posebno boli je činjenica da Bijeli nisu, kao nekih prijašnjih godina, ispali od ekipe poput Dnjipra ili milanskog Intera, već od jedne po svemu prosječne češke momčadi, koju je novopečeni trener Trpišovski ukomponirao praktički prije dva mjeseca.

No čak je i takva ekipa, koja je prošle sezone osvojila 12. mjesto u češkom prvenstvu, u 180 minuta bila nedvojbeno bolji protivnik i to u svakom segmentu, fizičkom, taktičkom pa čak, što je i najteže priznati, tehničkom.

Buriću kritično nedostaje hrabrosti, a poraz od Slovana najviše je njegova krivica

Grubo je reći da se Hajduk izblamirao, međutim ono što je u dvije utakmice pokazala Burićeva momčad za svaku je osudu. Izostalo je kombinatorike, agresije, trke, ali prije svega hrabrosti, koja ovoj mladoj ekipi, a prvenstveno Buriću kritično nedostaje.

Puno se posljednjih tjedana pisalo o "kontroliranoj ofenzivi" stratega Bijelih, koju su neki nazvali kukavičlukom, a ispostavilo se kako su potpuno bili u pravu. Poraz od Slovana, iako se ne radi o bezazlenoj momčadi, potpuni je poraz Burićeve vizije i u velikom dijelu njegova krivica.

Brz i ratnički nogomet Čeha znanstvena je fantastika za hrvatske prilike

Nastup Frana Tudora nakon tri tjedna stanke bio je potpuno besmislen, baš kao i Balićeva zamjena, kad ga se već usudio opet gurnuti u vatru pored impozantnih čeških "robota". Možda i najnevjerojatniji potez pretpostavljanje je Josipa Juranovića u finišu utakmice napadačima Kišu i Maglici.

Nakon ždrijeba u Nyonu pitali smo se zašto su češki klubovi, a među njima i Liberec, posljednjih godina često igrali u skupinama EL te izbacivali jake protivnike iz "liga petice". Odgovor je sada jasan. Takav brz i ratnički nogomet, u kojem su snaga i kondicija alfa i omega, za hrvatske je prilike nažalost znanstvena fantastika.

Ovaj ambijent zaslužuje Europa ligu, a nesrazmjer atmosfere i nogometne kvalitete je ono što proganja

Uoči početka utakmice s tribina se začulo "zar ovaj veličanstveni ambijent ne zaslužuje Europa ligu". Da, zaista zaslužuje i to puno više no onih nekoliko tisuća fanatika u Liberecu, ali prava je istina kako su poljudske tribine i dalje daleko ispred kvalitete momčadi. 

Nažalost, proći će još dugo prije no što se vrijednosti izjednače, ako je to u ovim uvjetima uopće moguće. A upravo je taj stravični nesrazmjer ono što navijače Hajduka već desetljećima najviše i proganja.

Pročitajte više