Povijesni korak za UFC: White i Fertitta kreću u križarski rat s dopingom

Foto: Fightsite

U LAS VEGASU je u srijedu održana press konferencija koju je sazvao UFC zbog tako zvane "epidemije steroida". Na konferenciji su bili Dana White, Lorenzo Fertitta i Lawrence Epstein.

Trojac je pojasnio novu UFC-ovu politiku borbe protiv uzimanja zabranjenih supstanci.

Od 1. srpnja, svi UFC-ovi borci, njih oko 585, će biti podvrgnuto nenajavljivanim "out of competition" testovima. UFC zagovara dulje suspenzije i jače sankcije koje određuju Atletske Komisije.

Čelnici UFC-a su izjavili kako će u predstojećim mjesecima surađivati s nekoliko svjetskih anti-doping agencija kako bi do početka srpnja razvili učinkovit sistem testiranja. Fertitta je rekao za MMAjunkie kako treća strana koja će obavljati testove još nije poznata.

"Uzevši u obzir padove najvećih zvijezda UFC-a, shvatili smo kako je bolje ovo učiniti prije nego bude prekasno," izjavio je Fertitta. "Za dobrobit sporta, za integritet ovog sporta, za ovo što pokušavamo napraviti tu, pod hitno se moramo pozabaviti s problemom."

Kazne za prekršitelje pravila vezanih za uzimanje nedozvoljenih supstanci će i dalje donositi Atletske Komisije, osim onih evenata koji nisu pod nadležnosti neke od Komisija. White i Fertitta su spomenuli kako će kazne koje donosu World Anti-Doping Agency (WADA) ili United States Anti-Doping Agency (USADA) biti strože, što znači da bi prekršitelje mogle dočekati i 4-godišnje suspenzije.

"Možete uopće ne trenirati, ali se netko može pojaviti i uzeti uzorak urina ili krvi kako bi se vidjelo da li ste uzeli nešto zabranjeno," rekao je Fertitta. "Dogovaramo s tim trećim agencijama kako bi vidjeli koliko testova moramo napraviti na jednom borcu kako bi se uvjerili da su naši borci cijelo vrijeme čisti."

"Definitivno zagovaramo dvogodišnju suspenziju. Predani smo toj ideji na bilo koji mogući način. Tu nema dileme. Ovo je poziv svim borcima na našem rosteru: 'Testirat ćemo vas za vrijeme natjecanja i izvan natjecanja. Ako uzimate steroide, biti ćete uhvaćeni, a s tim dolaze žestoke posljedice.'"

White je rekao kako sadašnji sustav, koji može borca kazniti s 6 ili 9 mjeseci suspenzije i novčanom kaznom, nije toliko opasan po borca jer borac zna da je to mala kazna s obzirom na rizik hvatanja jer mogu zaraditi milijune ako prođu nekažnjeno te da je to rizik koji bi mnogi borci prihvatili.

"Borci će odvagivati rizik i nagradu," rekao je White. "Ako mogu zaraditi koji milijun, prihvatit ću rizik. Dvije ili četiri godine suspenzije bi mogle prekinuti nečiju karijeru. Ako sad pogledate omjer rizika i nagrade, on nije više toliko prihvatljiv."

"Ako zbog ovog izgubimo glavne borbe eventa, onda neka bude tako," rekao je Lorenzo. "Matchmakeri Joe Silva i Sean Shelby će morati biti malo kreativniji."

Dodao je kako će UFC zbog suspenzija prvaka od strane Atletskih Komisija, od minimalno dva mjeseca, značiti da će ti prvaci ostati bez svojih pojaseva.

Jon Jones je pao na doping testu zbog kokaina, Nick Diaz zbog marihuane, Hector Lombard i Anderson Silva zbog steroida, a upravo je Silvin pad bila kap koja je prelila čašu.

"Nekoliko godina radimo na ovom projektu. U razgovoru smo s trećim stranama posljednjih 6 ili 7 mjeseci," objasnio je Fertitta. "Pad Andersona Silve je ubrzao proces. Nemamo luksuz diskutirati o ovome, nego se odmah moramo baciti na posao. Rezultati će biti onakvi kakvi budu."

Čelnici UFC-a su izjavili kako su u 2013. i 2014. imali 79 evenata te da su na oko 900 boraca napravljeni doping testovi za vrijeme natjecanja. 10 boraca je bilo pozitivno na rekreativne droge (droge koje ne poboljšavaju izvedbu na natjecanju) i 12 njih je bilo pozitivno na supstance koje poboljšavaju izvedbu, tj. steroide. 19 boraca je testirano van natjecanja, a petorica njih su bila pozitivna.

White i Fertitta su dodali kako su u 2013. i 2014. uložili oko $500 000 na testiranje boraca van i unutar natjecanja, ali da će sad ta cifra narasti za nekoliko milijuna dolara.

Pročitajte više