Povijest se ponavlja: Nizozemska ne ide na Euro u Francuskoj

Foto: Hina

NIZOZEMSKA je ostala bez mogućnosti plasmana na Europsko prvenstvo u Francuskoj. Porazom od Češke (2:3) u posljednjoj utakmici kvalifikacija te pobjedom Turske nad Islandom, brončani s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Brazilu neće nastupiti na europskoj smotri.

Van Persie zabio svima

Utakmica je katastrofalno započela za domaćine. U 24. minuti Kaderabek je zabio za 0:1, a deset minuta kasnije na 0:2 povisio je Sural. Ipak, tračak nade otvorio je Nizozemcima krajem prvog dijela kada je Suchy dobio izravan crveni karton. U drugom poluvremenu, s igračem više, Nizozemci su krenuli agresivnije, ali dogodio im se nevjerojatan peh u 66. minuti kada je Robin van Persie postigao autogol za uvjerljivih 0:3. Međutim, Nizozemci nisu odmah podigli bijelu zastavu pa je Huntelaar smanjio na 1:3, a konačnih i nedovoljnih 2:3 postavio je Van Persie. Sve lađe potonule su Nizozemcima u 89. minuti kada su čuli da su Turci iz slobodnjaka zabili za vodstvo protiv Islanda, a ta im je pobjeda zacementirala treće mjesto u skupini A i odlazak u play-off Eura.

Prokleta je Francuska

Za kraj dodajmo jednu zanimljivost. Nizozemcima ovaj kiks u europskim kvalifikacijama nije prvi u povijesti njihove reprezentacije. Sada već daleke 1984. godine propustili su Euro koje se također održavalo u Francuskoj. Umjesto njih iz skupine je išla Španjolska, koja je na kraju uzela srebro. Četiri godine kasnije, Nizozemci ne samo da su se kvalificirali na EP, nego su ga i osvojili pobjedom u finalu nad Sovjetima.

 

 

Standings provided by

Pročitajte više