Prandelli odgovorio Biliću: "Modrić bolji od Pirla? A koji je to trofej osvojio?"

BAŠ poput Slavena Bilića, ni Cesare Prandelli nije htio otkriti sastav za dvoboj drugog kola skupine C u Poznanju (četvrtak, 18:00). Izbornik Azzurra u prvom dvoboju na Euru odlučio se na eksperiment s Danieleom de Rossijem na liberu te dvojicom stopera uz njega i - pogodio. Igra s klasičnim čistačem upalila je protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka, ali Prandelli se dvoumi hoće li biti potrebna za Hrvatsku.

"Razmišljao sam puno o promjenama u odnosu na utakmicu sa Španjolskom, ali odlučio sam čekati do zadnjeg trenutka. Vježbamo dva različita sistema, a kao što sam govorio i prije, Daniele de Rossi nam igranjem u zadnjem redu može dati dodatnu dimenziju. Važno je da su momci spremni prihvaćati moje ideje, mislim da smo se dosta dobro spremili za Hrvatsku. Nitko nema startnu prednost, to sam već rekao svojim igračima", rekao je Prandelli, ponosan na prvi nastup svoje reprezentacije na Euru, nakon što su se u pripremama suočili s velikim nevoljama (afera s namještanjem rezultata i ozljede):

Prandelli: Moji igrači su sjajni, vidjelo se to protiv Španjolske

"Naravno da moram biti ponosan, pogotovo jer smo se s problemima susreli nakon završetka kvalifikacija. Ovi igrači imaju sjajnu kvalitetu, u stanju su ju stalno pokazivati, kao u zadnjoj utakmici kad smo odigrali odlično. U prvoj utakmici se vidjelo da ima dosta karme u ovoj reprezentaciji."

U remiju sa Španjolcima sredinu terena Italiji su držali Marchisio i Motta, uz Andreu Pirla koji je imao nešto više slobode u igri kako bi se u potpunosti mogao posvetiti filigrantskim loptama za Balotellija i Cassana te Di Natalea. Uostalom, upravo je suradnja Juveova i Udineseova veterana donijela prednost Azzurrima protiv Furije, koja doduše, nije dugo potrajala. Kako to već biva, u najavama drugog kola s obaju strana Jadrana počela se povlačiti pitanje tko je bolji - Pirlo ili Modrić? Za Slavena Bilića dvojbe nema, ali ni za Prandellija:

"Reći da je Modrić dobar kao Andrea? Hm, mislim da bi trebao početi osvajati neke trofeje, jer upravo po tome igrači ostaju upamćeni", kazao je Prandelli i zatim komplimentirao Bilićevim izabranicima:

"Hrvatska je vrlo organizirana momčad, uvijek stoje visoko na terenu i u stanju su mijenjati sistem usred utakmice, te često se u sredinu terena postavljati u romb. Imaju sjajan intenzitet u svojim utakmicama, tehnički su jako dobri, a posebno su zahtjevni na fizičkom planu. Tempo u njihovoj igri zna biti vrlo visok, kao i presing. Totalno su drukčija ekipa u odnosu na Španjolsku."

Hrvatska, oprez! Utakmice kod taktičkog genijalca iz Orzinuovija igraju "dvije Italije"

Inače, 55-godišnji Prandelli kao igrač nije bio ni približno dobar kao što sada brodi u trenerskim vodama. U karijeri je igrao samo za tri kluba (Cremonese, Juventus i Atalanta, u dva navrata), a baš je u Bergamu počeo trenersku karijeru. Nastavio je u Lecceu, Veroni, Veneziji, Parmi, a tek što je preuzeo Romu 2004., zbog bolesti supruge je dao ostavku. Vratio se godinu dana kasnije, preuzevši Fiorentinu s kojom je već u prvoj sezoni izborio Ligu prvaka. U zadnjoj sezoni prije nego će preuzeti Azzurre, Prandelli je Viole doveo do povijesne osmine finala Lige prvaka i nesretno ispao od kasnijeg finalista Bayerna.

Prandelli je poznat kao vrsni taktičar, a koliko je dobro snimio protivnike u kvalifikacijama za ovaj Euro najbolje će posvjedočiti činjenica da je u deset utakmica Italija primila samo dva gola. Superdominantno su Azzurri promarširali u društvu Slovenaca, Estonaca, Srba te autsajdera iz Sjeverne Irske i s Farskih Otoka. Da je Italija sasvim druga reprezentacija kad su u pitanju službene utakmice, osim kvalifikacija potvrđuje i remi sa Španjolskom, kojem su prethodili porazi u prijateljskim dvobojima od Rusije (0:3), SAD-a (0:1), ali i od Urugvaja u Rimu, u posljednjoj utakmici u 2011. godini.

Uz Prandellija je na press konferenciji u Poznanju bio i Andrea Pirlo, a obojici su bila postavljena pitanja da prokomentiraju izjavu Antonija Cassana, koji je rekao kako se "nada da u talijanskoj reprezentaciji nema homoseksualaca". I od obojice je stigao sličan odgovor...

"Mislim da se na to mogu samo nasmijati i zamoliti vas da se fokusiramo na pitanja o utakmici s Hrvatskom", rekao je Prandelli, dok je Pirlo dodao: "Koncentrirajmo se na nogomet."

Pirlo: Hrvatska je totalno drukčija od Španjolske, ali mi znamo koliko smo dobri

Naravno, genijalni Talijan nije mogao izbjeći pitanje u usporedbi s Modrićem: "Nije mi neobično da je Bilić to izjavio, pa Modrić je ipak jedan od njegovih igrača. Poštujem Luku, odličan je igrač", korektno je istaknuo čovjek oko kojeg se vrti sve u talijanskoj reprezentaciji. Pirlo tvrdi da je među Azzurrima skočilo samopouzdanje nakon remija sa Španjolskom:

"Imamo mnogo vjere u sebe nakon prve utakmice. Znamo koliko smo dobri, a što se tiče mene osobno, mislim da sam sad još bolji igrač nego prije. "Možda i kiksamo protiv Hrvatske, možda i ne odigramo onako kako želimo, ali važno je da na terenu damo sve od sebe. Oni su potpuno drukčija reprezentacija od Španjolaca. Morat ćemo čitati igru vrlo dobro i onda imamo šansu za pobjedu. Vrlo pozitivno se osjećam, svi zajedno znamo koliko smo dobri kao momčad", istaknuo je Pirlo, osvrnuvši se na Marija Balotellija:

"Ima ova naša momčad dosta kvalitete. Primjerice, puno igrača prema naprijed s različitim karakteristikama i sposobnostima. I to je moć. Balotelli? Ne znam otkud takav poriv da ga se stalno gleda posebim očima. On je samo jedan od nas koji daje sve od sebe za uspjeh ove momčadi."

Na koncu je prokomentirao nastupe Azzurra na posljednjim velikim natjecanjima: "Na Euru 2004. godine smo imali mladu momčad i odlične napadače, ali nije išlo. Četiri godine kasnije smo imali mnogo kvalitete u momčadi, ali nas je pogodila i nesreća tijekom četvrtfinala protiv Španjolaca. Danas smo prije svega silno motivirani. Prava smo momčad i stvarno mislim da imamo razloga razmišljati o velikom uspjehu", zaključio je Pirlo.

Pročitajte više