Priča o počecima Cristiana Ronalda, sina vrtlara i kuharice

INTERNET PORTAL Goal.com danas je počeo objavljivati ​dijelove knjige Luce Caiolija "Cristiano Ronaldo: Opsesija za savršenstvom". Luca Caioli je talijanski novinar i pisac koji živi u Madridu više od deset godina, a ranije je napisao knjige o Ronaldinhu, Zinedinu Zidaneu i Lionelu Messiju. U njegovoj novoj knjizi će se moći saznati više o teškom djetinjstvu Cristiana Ronalda u Madeiri, njegovim prvim nogometnim koracima, odnosima sa trenerima, ljubavnom životu.

"Madeira je arhipelag u Atlantskom oceanu udaljen oko 860 kilometara od Lisabona, koje čine dva naseljena otoka - Madeira i Porto Santo - i tri manja nenaseljene otoka. Turistički vodiči ga zovu "Atlantski vrt"'.

Tu je rođen Cristiano u 10:20h u utorak 5. veljače 1985. godine u bolnici Cruz de Carvalho. Rodio se dugačak 52 centimetara, a težak gotovo četiri kilograma. Bio je četvrto dijete Marije Dolores dos Santos Aveiro i Josea Dinisa i mlađi brat Huga, da Elme i Katie. To je bila neplanirana trudnoća budući da je samo 18 mjeseci razlike između Cristiana i Katie, a roditelji nisu znali ni koje ime da mu daju.

Ime je dobio zbog Ronalda Reagana, a krštenje mu je kasnilo zbog nogometne utakmice

"Moja sestra, koja je radila u domu za nezbrinutu djecu u to vrijeme, rekla je ako bude dječak mogli bismo ga nazvati Cristiano", prisjeća se majka Dolores. "Mislila sam da je dobar izbor. I moj muž i ja smo voljeli ime Ronaldo zbog Ronalda Reagana. Poslušali smo moju sestru i nazvali ga Cristiano Ronaldo."

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro je kršten u Santo Antonio crkvi. Taj dan je obilježio nogomet. Cristianov otac Jose Dinis volontirao u amaterskom nogometnom klubu CF Andorinha u Santo Antoniu i zatražio je od kapitena Fernao Barros Souse da bude kum njegovom novom sinu. Svečanost je trebala početi u 18h, ali Andorinha je igrala utakmicu protiv Ribeiras Bravasa u 16h.
 
Velečasni Antonio Rodriguez Rebola postaje nervozan, a Dolores i kuma pokušavaju umiriti svećenika. Pola sata kasnije Fernao i Dinis su konačno stigli i svečanost je mogla početi.

Cristianov otac radio je kao vrtlar, a majka kao kuharica

Prve fotografije iz obiteljskog albuma pokazuju bebu Cristiana odjevenog u bijelo, kako s velikim očima bulji u kameru. Imao je narukvice na obje ruke, prsten i zlatni lančić oko vrata.

Jose Dinis je radio kad vrtlar u gradskoj vijećnici, dok je Dolores naporno radila kao kuharica. Poput tisuća portugalskih građana, Dolores je emigrirala u Francusku sa 20 godina, gdje je tri mjeseca čistila po kućama. Muž joj se trebao pridružiti, ali budući da nije bio u mogućnosti, Dolores se vratila na Madeiru.

Kuda god je išao, nogometna lopta išla je s njim

Život nije mazio obitelj Aveiro... Ali danas, Cristiano pamti to vrijeme kao sretno djetinjstvo. Sa dvije ili tri godine, igrajući u dvorištu ili na ulici Lombinho, Cristiano je otkrio svog najboljeg prijatelja - nogomet.

"Za jedan Božić darovao sam mu autić na daljinsko upravljanje, misleći da će ga to zanimati, ali on je ludio za nogometom. Spavao je s nogometnom loptom, nikada je nije puštao iz ruku. Kuda god je išao, lopta je išla s njim.", prisjeća se njegov kum Fernao Sousa."

Pročitajte više