Prije 20 godina otišao je najveći, veliki Ayrton Senna

Foto: Index

PRIJE točno dvadeset godina najveći vozač u povijesti Formule 1 poginuo je u 34. godini zabivši se pri brzini od preko 300 km/h u zid u zavoju Tamburello na stazi Enzo i Dino Ferrari u Imoli. Iako je poginuo mlad, živio je ipak dovoljno dugo da postane jedan od najvećih vozača u povijesti. Odradio je 161 utrku, upisao 41. pobjedu i uzeo tri naslova prvaka. Bio je sjajan pilot, velike karzime. Rođeni pobjednik, s posebnim trikom: "Nisam želio pobijediti u utrci, nego u životu".

Samo dan ranije, na istoj stazi, na treningu poginuo je Austrijanac Roland Ratzenberger i te dvije tragedije, a posebno taj 1. svibanj 1994. godine, posve su izmijenili kako povijest Formule 1, tako i sporta općenito.
 
Da tragedija bude potpuna, posljednji vozač koji je izgubio život u utrkama Formule 1 bio je baš on, najveći.
 
Legendarni Brazilac u karijeri se 39 puta se našao na postolju. Tri puta je bio svjetski prvak, a ostao je zapamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši svih vremena - Kišni čovjek, zvali su ga.
 
Njemu u čast nazvane su i brojne prometnice i ulice od Brazila do Engleske. Njegova pobjeda iz Španjolske 1986. sa samo 14 tisućinki prednosti ispred Nigela Mansella (Williams-Honda) slovi kao treća najtješnja pobjeda u povijesti Formule.
 
Malo je poznata činjenica da je u Senninom bolidu kobnog dana pronađena austrijska zastava koju je nakon utrke namjeravao podignuti Ratzenbergeru u čast. Prije utrke smrti, Senna je s kolegama iz F1 uspio isposlovati sigurnosne promjene u sportu.
 
Iako je prošlo 20 godina od njegove smrti i iako su u međuvremenu svijetom oktana zavladali neki drugi kraljevi, jasno je da je njegovom smrću Formula 1 izgubila nemjerljivo puno. Nije on bio samo jedan od prvaka, statistička znamenka u niski šampiona.
 
Nikako, on je bio vozač zbog kojeg su taj sport zavoljeli i oni koje Formula ne zanima, pa čak i oni koje sport ne zanima uopće. 
 
Karizma koju je ovaj Brazilac imao bila je jedinstvena. Mnogi su ga voljeli, mnogi i nisu, no on se razlikovao od ostalih i bio je i ostao je jedan od najboljih ikada. Ne samo u Formuli.
 
Veliki Ayrton Senna.
 
 
> Obrigado Ayrton
 
> Svijet se sjeća Senne i Ratzenbergera - Alonso: Naša sigurnost je njihova ostavština
 
> I nogomet pamti Sennu: Pogledajte kako je Corinthians odao počast svom velikom navijaču
 
 
 

Pročitajte više