Primera u pet točaka: Barcin napad nitko nije mogao zaustaviti, a Real je zaustavila Modrićeva ozljeda

Foto: Hina

IAKO je Atletico Madrid ušao u ovu sezonu Primere kao branitelj naslova, Real početak nove sezone dočekao kao europski prvak, na kraju se radovala Barcelona, koja je 23. put u povijesti osvojila naslov španjolskog prvaka. 
 
 
Evo što je obilježilo nogometnu sezonu u Španjolskoj:
 
1. Barcelona do naslova zahvaljujući najboljem napadu na svijetu, ali i sjajnoj obrani
 
Luis Enrique slavio je u sedam od prvih osam utakmica na klupi Barcelone, ali je nakon toga uslijedio poraz u El Clasicu. Real je slavio s 3:1 i zaostatak za vodećom Barcelonom smanjio na bod, a Katalonci su pod pritiskom u sljedećem kolu ubilježili domaći poraz od Celte i prepustili vrh najvećem rivalu.
 
Nakon poraza od Real Sociedada u siječnju, izgledalo je da je Barcelona miljama daleko od naslova. Bio je to znak za uzbunu u Barceloni, kapetan Xavi, koji igra posljednju sezonu u Barceloni, održao je sastanak sa suigračima, te probudio Messija riječima: "Želiš li da Cristiano Ronaldo opet osvoji Zlatnu loptu? Prestani se zajebavati, Leo!"
 
Nakon tog sastanka Messi je u 32 utakmice postigao 33 gola, a Barcelona je dobila 18 od narednih 20 prvenstvenih utakmica, te kolo prije kraja osigurala naslov prvaka.
 
Mnogi su sumnjali u to kako će se slagati Messi, Suarez i Neymar u Barceloninom napadu, no Argentinac, Urugvajac i Brazilac pokazali su da sjajno funkcioniraju zajedno. Njih trojica postigli su 81 pogodak od ukupno 110 Barceloninih golova ove sezone, a ne zaboravimo da je Suarez, zbog FIFA-ine kazne, debitirao tek krajem listopada.
 
 
Veliku ulogu u Barceloninom osvajanju titule ima i obrana budući da je katalonska momčad u 38 utakmica primila samo 21 gol. Vratar Bravo pokazao se kao pravo pojačanje, Pique i Alves su sredinom sezone pronašli staru formu, Mathieu se dobro uklopio u novu momčad, a Mascherano i Alba bili su na svom nivou većim dijelom sezone.
 
2. Real, favorit u svim natjecanjima, ostao bez trofeja, a Ancelotti bez posla
 
Nakon pobjede u prvom El Clasicu sezone izgledalo je da je Real nezaustavljiv i da je samo pitanje s kolikom bodovnom razlikom će osvojiti Primeru. Pola godine kasnije, Real je završio sezonu iza Barcelone i bez ijednog osvojenog trofeja.
 
Krajem 2014. godine Real je srušio klupski rekord po broju pobjeda zaredom, a zatim i španjolski rekord.
 
"Real je najbolja momčad na svijetu. Dugo ću pamtiti ovu godinu", rekao je Ancelotti krajem 2014. godine nakon što je Real u Maroku osvojio i naslov svjetskog klupskog prvaka.
 
 
Međutim, početak nove godine donio je prve probleme. Valencia je prekinula Realov rekordni niz, Ronaldo je upao u golgetersku krizu, te je momčad počela padati bez ozlijeđenog Luke Modrića, i sa sve umornijim Kroosom. 
 
Najprije su Kraljevi ispali od Atletica u Kupu Kralja, a konačan pad bio je poraz u El Clasicu u Barceloni. Nakon toga Real se više nije vratio na prvo mjesto, a ni u staru formu, te je neočekivano ispao i u Ligi prvaka od Juventusa.
 
Ancelotti neće imati priliku osvojiti svoj prvi naslov s Realom, budući da je u ponedjeljak navečer dobio otkaz. Jedan je od krivaca za loše rezultate budući da je premalo rotirao nogometaše, koji su prerano dostigli vrhunac, te kraj sezone dočekali iscrpljeni.
 
Uglavnom, sezona za zaborav na Santiago Bernabeu.
 
3. Atletico ni blizu obrane naslova, Simeone rotiranjem napadača izbacio Mandžukića iz forme 
 
Branitelj naslova rano je ispao iz utrke za naslov prvaka. Kiksevi u prva četiri mjeseca sezone protiv Raya, Celte dva puta, Villarreala i Sociedada koštali su Atletico ove sezone unatoč sjajnim pobjedama protiv Reala (1:2, 4:0). 
 
U prvom dijelu sezone Simeonevu momčad držao je napadački tandem Griezmann - Mandžukić, ali kada je argentinski stručnjak u siječnju doveo Torresa iz Milana, napadači su mu upali u krizu. Simeone je počeo s rotiranjem svojih ofenzivaca, a zatim i s neuspješnim eksperimentiranjem igrom s trojicom napadača.
 
  
 
U posljednja dva mjeseca, kada se oprostio od obrane naslova, Atletico se posvetio borbi za treće mjesto, koje vodi u Ligu prvaka. Na kraju su Simeoneovi izabranici uspjeli zadržati treće mjesto i izboriti Ligu prvaka samo s bodom prednosti ispred Valencije i dva više od petoplasirane Seville.
 
4. Messi slavi klupske trofeje, Ronaldo individualne
 
Messi se na kraju sezone radovao sedmoj osvojenoj Primeri, a Ronaldo osvajanju četvrte Zlatne kopačke. 
 
Upravo je borba za najboljeg strijelca obilježila ovu sezonu. Na početku sezone izgledalo je da će Ronaldo uvjerljivo slaviti u ovoj borbi, ali se Messi u 2015. godini probudio, dok je Ronaldo, kao i cijeli Real, upao u krizu. 
 
Na kraju je, ipak, Ronaldo obranio prednost i Zlatnu kopačku, koju je prošle godine "podijelio" sa Suarezom. I dok je prošle godine postigao 31 pogodak, ove sezone je Ronaldo u Primeri zabio 17 golova više. No, i dalje je to manje od Messijevog rekorda iz sezone 2011/12 kada je Argentinac postigao 50 golova.
 
Messi je ovu prvenstvenu sezonu završio sa 43 postignuta gola i to mu je treća najbolja golgeterska sezona u karijeri nakon 2011/12 i 2012/13.
 
 
Početkom 2015. godine Ronaldo je osvojio treću Zlatnu loptu u karijeri, a drugu u nizu, ali teško će ove sezone obraniti naslov. Messi je u 2015. godini postigao 33 gola u isto toliko nastupa uz 18 asistencija, dok Ronaldo ima četiri gola manje i osam asistencija manje. Osim toga, Messi je Barcelonu vodio do Primere, finala Lige prvaka i Kupa Kralja, a Ronaldo je sezonu završio bez klupskih trofeja.
 
5. Hrvati u Primeri: Rakitić se radovao, Mandžo sjajno počeo, Modrića zaustavile ozljede, a Pašalić jedan od junaka Elchea
 
Rakitić je sjajno počeo karijeru u Barceloni u koju je stigao kao najbolji igrač Seville prošle sezone. Iz prvih jedanaest katalonske momčadi izbacio je legendu Xavija, te je s Iniestom i Busquetsom odlično surađivao i bio je jedan od važnijih nogometaša u Barceloninom pohodu na Primeru. Sezonu je završio s pet golova i osam asistencija.
 
 
Efikasniji od Rakitića od hrvatskih nogometaša u Primeri je samo Mandžukić, koji je u debitanskoj sezoni u Atleticu postigao 12 golova uz pet asistencija. Međutim, Mandžukić je sve golove i asistencije ostvario do veljače, a od tada je u krizi. Treba dodati i da je drugi dio sezone odradio s lakšom ozljedom zgloba zbog koje je i propustio nekoliko utakmica.
 
 
Modrić neće po dobrome pamtiti ovu sezonu. Najprije je pauzirao tri mjeseca zbog ozljede kvadricepsa na utakmici protiv Italije, a potom je u travnju zaradio ozljedu desnog koljena i prijevremeno završio sezonu. Odigrao je samo 16 utakmica, postigao jedan gol uz četiri asistencije, a pamtit će se da je bio fenomenalan u oba El Clasica. U prvom je zajedno s Kroosom nadigrao Barcelonin vezni red, a u drugom je Real, dok je tek oporavljeni Modrić imao snage, dominirao na Camp Nou.
 
 
Dobru sezonu imao je Pašalić, koji je na posudbi iz Chelseaja nastupao za Elche. Odličnim igrama u posljednja dva mjeseca pomogao je svojoj momčadi da izbori opstanak u prvoj španjolskoj ligi, a sva tri gola u Primeri postigao je u jako bitnim utakmicama. Zbog dobrih nastupa u posljednje vrijeme zaradio je i Kovačev poziv za Gibraltar i Italiju.
 
 
Sezonu je u Primeri počeo i Sammir. Potencijalni hrvatski reprezentativac odigrao je za Getafe 23 utakmice, postigao je jedan gol i imao četiri asistencije, prije nego što je otišao u Kinu. Njegova asistencija petom za gol Sarabije protiv Celte jedan je od najljepših poteza sezone.
 
 
 

Widget powered by WhatstheScore.com

Pročitajte više