Prosinečki: Hrvatska s Modrićem može i do naslova prvaka Europe

Foto: Getty Images / Guliver image 

NOGOMETNA vremena su se grubo promijenila, no neka pitanja do danas su ostala ista. S jednim od njih uredno se susreće i Robert Prosinečki. Bronca iz 1998. obilježila je dobrim dijelom njegovu veliku karijeru pa ipak ne treba čuditi što novinari vuku paralele. Je li momčad Hrvatske iz 90-ih bila nadarenija od reprezentacije ovog vremena? Prosinečki ne dvoji. Vjeruje da je ekipa Nika Kovača talentiranija od one Ćirine iz '98, ali i one Slavena Bilića kojem je godinama asistirao. 

"Ova ekipa Hrvatske jača je moje iz 1998. godine. Mislim da čak mogu do naslova u Francuskoj", rekao je Prosinečki u intervjuu za Goal.com i obrazložio svoj stav: 

"Svake godine dolaze novi talenti, danas su tu zvijezde poput Modrića, Rakitića, Kovačića, Brozovića i Mandžukića. Oni igraju za najveće klubove svijeta. S takvim igračima moraš razmišljati o velikim stvarima. Ipak, ne smijemo zaboraviti da i druge momčadi odgajaju svoje talente. Uvijek je to u faktor sreće. Zato je možda pretjerano reći da očekujemo naslov, ali polufinale za Hrvatsku zvuči odlično"

Planiram se zadržati u Azerbajdžanu, ulaganja u nogomet kad-tad donose rezultat 

Prosinečki će u subotu debitirati u kvalifikacijama kao izbornik Azerbajdžana, najlošije ekipe u skupini bez boda na kontu. U rujnu će ugostiti Hrvatsku.

"Naravno da će to za mene biti posebna utakmica. Dat ću sve od sebe da pripremim momčad što najbolje mogu i da pokažemo naš talent. Jasno da ne gajimo iluzije, jer Hrvatska i Italija imaju igrače ne samo za prvo mjesto skupine, već i za naslov prvaka"

"U ovom trenutku nismo u dobroj poziciji u grupi, no sigurno je da zemlja ima nogometni potencijal. Infrastruktura je za nogomet jako bitna. Azerbajdžan ulaže u nogomet, a to znači da će kad-tad ubrati plodove", vjeruje Prosinečki koji je potpisao ugovor do Eura 2016 vrijedan milijun i pol eura.

Planovi u Azerbajdžanu su mu dugoročni, a financijska stabilnost sigurno mu puno znači nakon avantura u Srbiji i Turskoj gdje još utjeruje dugove. 

"Neću reći da ćemo jednog dana rušiti Italiju ili Španjolsku, ali mislim da im možemo zaprijetiti. Planiram se zadržati u Azerbajdžanu. Iako se sastajemo svaka tri mjeseca ostao sam ovdje kako bih promatrao domaću ligu. Mogu vam reći da nudi veliki potencijal. Berti Vogts napravio je mnogo dobrih stvari u proteklih šest godina. Mnogi misle da nemaš ništa ako nemaš rezultat, ali to i nije baš tako. Vogts je donio napredak, ali moramo promijeniti naš mentalitet. Imamo nula bodova na kontu i moramo steći pobjednički mentalitet, moramo naučiti pobjeđivati. To pomaže malim ekipama. Uvijek se možemo boriti za treće mjesto. Smatram da je proširenje formata dobro, i ne kažem to zato što sam trener Azerbajdžana pa imam veće šanse da dođem do Eura. Mislim da je to uistinu dobra stvar za male zemlje"

14 naslova u karijeri osvojio je kao igrač, a kao trener samo srpski kup sa Zvezdom.

"Ako si bio dobar igrač, to ne znači da ćeš biti i dobar trener. Svaki dan učiš nešto novo, imao sam sreću da učim od velikih trenera, i dobre i loše stvari. Za sada razmišljam samo o Azerbajdžanu"

Pročitajte više