Prva povijesna pobjeda: Zagreb bacio europskog prvaka Barcelonu na koljena!

ZAGREB je ispisao povijest u 9. kolu rukometne Lige prvaka. Momčad Ivice Obrvana slavila je na gostovanju kod europskog prvaka Barcelone 29:30. Ovo je prva pobjeda Zagrebaša protiv španjolske momčadi, a ovom pobjedom Zagreb je osigurao drugo mjesto u skupini A.

Zagreb je došao u goste aktualnom prvaku Barceloni nakon bolnog poraza u Švedskoj protiv Savehofa i bez Ivana Balića u kadru. Iako je sve mirisalo na katastrofu, Zagrebaši su se pobrinuli da se na parketu dvorane Palau Blaugrana ispiše povijest.

Barcelona zrela za poraz

Zagrebaši su utakmicu otvorili u grču. Sastav s vanjskom linijom Gojun, J. Valčić i Kopljar funkcionirao je u napadu vrlo dobro, ali situacija u obrani je bila vrlo loša, rekli bismo propusna. Gojun i Kopljar nikako nisu mogli stati na kraj Rutenki i Nagyu koji su bušili Marina Šegu. Međutim, u tom periodu utakmice Josip Valčić držao je Zagreb u egalu, a u nekoliko navrata podsjetio je na Balića u najboljim danima.

Posebno pamtimo asistenciju u 9. minuti kada je pronašao s mjesta desnog vanjskog usamljenog Horvata, a isti taj Horvat kao i u prvoj utakmici u Zagrebu bio je nerješiva zagonetka za golmana Barcelone Danijela Šarića.

Kapetan Zagreba vladao je na terenu sredinom drugog poluvremenu, a zajedno sa Šegom nije dopustio da se Barca odvoji na više od dva gola prednosti. Posljednjih deset minuta utakmice Zagrebaši su ubacili u višu brzinu, a na kraju prvog poluvremena na semaforu je stajao rezultat 14:15 za goste.

Kopljar se iskupio za sve grijehe

U drugom dijelu Zagrebova igra se ubrzala, a obrana 6-0 još više učvrstila. Igrači Barcelone počeli su raditi tehničke pogreške što je omogućilo Zagrebašima lake pogotke. U nastavku je Obrvan dobio još jedno oružje, Marka Kopljara, koji je preciznim šutevima i prodornošću bacao Šarića u očaj. Sve do posljednje minute pobjeda Zagreba je visila u zraku, međutim u posljednjoj sekundi Špiler je blokirao šut vrlo opasnog lijevaka Nagya.

Iako su u grču otvorili utakmicu, Zagrebaši su se s vremenom dizali. Igrači su shvatili da je Barcelona zrela za poraz i da im se pruža velika šansa da naprave nešto što i objektivno puno jače selekcije Zagreba kroz povijest nisu napravile.

U velikoj pobjedi Zagreba svojim učinkom prednjačili su Marko Kopljar sa sedam pogodaka, Zlatko Horvat sa šest, Josip Valčić sa pet i Manuel Štrlek sa četiri, dok je kod Barcelone najopasniji bio Rutenka s osam golova.

BARCELONA - ZAGREB

ZAGREB: Šego - J. Valčić, Gojun, Kopljar, Marić, Horvat, Vukić,

BARCELONA: Šarić - Rutenka, Nagy, Thomas, Garcia, Sarmiento, Noddesbo.

Redoslijed: 1. Barcelona 16 bodova, 2. Zagreb 14, 3. Schaffhausen 8, 4. Savehof 8 (-1), 5. Chambery 6, 6. Bosna Sarajevo 0 (-1).

Pročitajte više