Prvi Kovačev zadatak: Hrvatska više nema udarnih 11!

Foto: Index

IAKO se u mjesec dana nijedan nogometni strateg ne bi usudio raditi velike taktičke i kadrovske preinake, bit će zanimljivo vidjeti s kakvom će se formacijom predstaviti Niko Kovač. Sudeći prema treninzima, Hrvatska bi na Islandu trebala zaigrati u sustavu 4-2-3-1, u kojem su osam od 11 igrača Štimčeva ostavština: Pletikosa, Srna, Lovren, Šimunić, Ćorluka, Modrić, Rakitić i Mandžukić.

Vrsaljko kao desni bek, a Srna na krilo

Ovaj kostur momčadi može se rasporediti na više načina. U jednom bi Darijo Srna trebao igrati na mjestu desnog beka, a u drugom ofenzivnog desnog krila. Ova druga varijanta čini se nešto bolja jer bi rupu u obrani mogao zakrpati Šime Vrsaljko, koji u posljednje vrijeme igra sjajno u dresu Genoe.


Šimunić ili Ćorluka na mjestu lijevog beka


Drugi dio obrambene problematike odnosi se na mjesto lijevog beka, koje je ostalo neupražnjeno ozljedom Ivana Strinića. U jednoj varijanti odgovornost bi trebao preuzeti Vedran Ćorluka, koji je bio i Bilićevo rješenje za to mjesto u Istanbulu, a u drugoj Joe Šimunić, koji je tu poziciju igrao dugo godina. Nije nelogičan ni Štimčev pokušaj - Dejan Lovren, junak gostovanja u Walesu.

Kovačić kao najvjerojatniji partner Modriću u sredini

Što se tiče dvojca zadnjih veznih, Modrić je siguran član, a drugi bi se trebao tražiti među trolistom Kovačić - Badelj - Maleš. Iako u posljednje vrijeme na igra bajno u dresu Nerazzurra, u prednosti je Mateo Kovačić, mada u nekoj defenzivnijoj varijanti nije loša ni kombinacija s Malešom. I na kraju,  dok je Mandža siguran kao istureni napadač, imena ofenzivnih veznjaka pod upitnikom su.


Kranjčar ili Olić na lijevom krilu

Ukoliko Srna zaigra na desnom krilu, Rakitić bi trebao biti u sredini, gdje fantastično igra u dresu Seville. Na lijevoj strani se pak otvara prostor za Olića, Kranjčara ili Perišića. U verziji sa Šimunićem na lijevom beku, Olić je vjerojatnija solucija, dok bi ofenzivnijem Ćorluki bolje sekundirali Kranjčar ili Perišić.

Dudu konkurent Raketi za mjesto polušpice

Na koncu, ukoliko Srna bude igrao na desnoj strani obrane, Rakitić će preuzeti desnu stranu, Olić ili Perišić lijevu, ovisno o poziciji Šimunića i Ćorluke, dok bi se za poziciju polušpice trebali nadmetati Kranjčar i Eduardo. U sustavu s Kovačićem kao zadnjim veznim, realna solucija je Kranjčar, dok bi u slučaju Maleševa partnerstva s Modrićem, bolje rješenje bio ofenzivniji Dudu.


 

Pročitajte više