RUGANJE HRVATSKOJ: Trener Filijale je novi izbornik

Foto: Index, Hina, Getty Images/Guliver Image

ANTE ČAČIĆ jednoglasno je izabran za novog izbornika nogometne reprezentacije! Odluku je službeno potvrdio Davor Šuker na pressici nakon sjednice Izvršnog odbora.

Postavljanje novog izbornika i najnovije reakcije pratite na Indexu!

 "Novi izbornik je Ante Čačić", potvrdio je Šuker i nastavio:

"Imenovan je jednoglasno. Razgovarali smo i promišljali i došli smo do najboljeg rješenja. Zadovoljan sam kao i sa svim  dosadašnjim izborima. Odabrali smo ime koje će voditi Vatrene na EP ili SP".

Novinari su napunili dvoranu i odmah počeli s pitanjima. Koliki je ugovor dobio Čačić?

"Ne bi bilo korektno da smo mu dali samo dvije utakmice. Apeliram na zajedništvo nacije, sportaša, novinara  navijača. Ugovor je do 31.7.2018. godine", rekao je Šuker.

"IO će prepustiti Čačiću odabir stožera. Sutra je press konferencija Ante Čačića pa to pitajte njega. Izbornik uvijek bira svoj stručni stožer. Bilo bi nekulturno da predsjednik izlazi s imenima ostalih kandidata te uvjeta koji su postavljeni".

"Dosta ste pisali, bilo je puno prijedloga, ali mislim da gospodin Ante Čačić zaslužuje biti izbornik. 220 utakmica je odradio u HNL-u, iskusan je, vodio je Dinamo u LP, Maribor u EL. Razgovarao sam s igračima i mogu reći da je vodio osam do devet reprezentativaca. Na kraju, to je bitna stavka".


"Rekao sam da će trener biti hrvatska inteligencija, zato smo uzeli domaćeg trenera. Sjetite se gdje je danas Slaven Bilić. Do sada je HNS uvijek pogodio s izbornikom. Ne želim o kandidatima, ne bih o tome. Za mene s drugi kandidati prošlost".

Bojite li se negativnosti zbog ovog imenovanja?

"HNS je do sada uvijek pogodio u centar, tako će biti i sada. Hrvatski interes je randezvous u Francuskoj. Teško je i zato vas molim za potporu. Brzo će doći Euro i gledanje utakmica i nadam se da će kockice doći tamo".

Koji će biti utjecaj Romea Jozaka?

"Uvijek se kroz povijest traže primjedbe HNS-u, ali zašto Jozak ne bi bio ta spona. Svima nama je u interesu da odemo na Euro. Nikada nisam u karijeri vidio da netko stavlja lošijeg igrača od boljeg", rekao je Šuker.

Na kraju se Šuker zahvalio Dinamu na uspjehu u Ligi prvaka i na tome što pomaže drugim klubovima.

> Stiže novi Mamićev izbornik: Čačić potvrdio da preuzima Hrvatsku  



Čačić se još jučer oprostio od Lokomotive nakon pobjede nad Splitom, a na press konferenciji u Kranjčevićevoj vrlo zanimljivim odabirom riječi, objavio je da napušta klub zbog poziva Hrvatske.

Iako su u medije proteklih tjedana puštana imena domaćih i stranih stručnjaka s kojima HNS pregovara, turneja Romea Jozaka, prvog doktora HNS-a, nije stigla dalje od Kajzerice. U reprezentaciju namjerava vratiti i Josipa Šimunića čija će uloga biti motivatorska, a podoban je i političkoj struji koja drma HNS-om, obzirom da se nakon izgona iz nogometa prometnuo u glasnogovornika desnice. Članovi novog stožera trebali bi biti i bivši Hajdukov trener Ante Miše te član generacije '98. Marijan Mrmić, a Čačić je najavio i da neće imati ništa protiv da mu na klupi sjedi i Romeo Jozak, glavni Mamićev čovjek zadužen za sve reprezentacije.

> Čačić u reprezentaciju vraća Josipa Šimunića

> Čačić: Nemam ništa protiv da mi Jozak sjedi na klupi


Vjerni vojnik Dinama i povezanih klubova od samog je starta bio glavni, a vrlo vjerojatno i jedini kandidat. On je inače bio opcija "poduzetničko-obrtničkog lobija HNS-a", o čemu nas je odmah nakon otkaza Kovaču izvijestio dnevni list u vlasništvu Mamićevog skupštinara Marijana Hanžekovića. Mamić je potom na dan Kovačeve službene smjene u drugom dnevnom listu istog skupštinara obznanio da Čačić ima kompetenciju i iskustvo. Šuker je potvrdno kimnuo glavom i to je bilo to.

> Novom izborniku Mamić je na terenu slagao momčad

> Mamić na tribinama s "budućim izbornikom"

> Mamić preko medija pokušava za izbornika postaviti Antu Čačića

Čačić je od 1994. do 1998. bio pomoćnik na klupi U21 hrvatske reprezentacije, a od 2003. do 2006. asistirao na klupi Libije dok je vodio mladu libijsku selekciju s kojom je osvojio brončanu medalju na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005. godine. Trenersku karijeru počeo je u Dubravi, u prvoj ligi vodio je Inker, Osijek, Zadar, Belupo, a i Kamen Ingrad i Croatiju Sesvete. S Mariborom je osvojio Kup, s Dinamom prvenstvo i kup, a s Lokomotivom ovog ljeta igrao u Europi i ispao u Tudorovog PAOK-a.

Najava Čačićevog dolaska na mjesto izbornika razbjesnila je navijače, dio najavljuje bojkot, a mnogi su se javili Indexu sa svojim žestokim komentarima.

> Navijači i čitatelji Indexa ogorčeni: "Ovo je jebeno tužno... Neka igraju sami za sebe"

Ovo su imena ljudi koji biraju novog izbornika:

Davor Šuker

Zdravko Mamić
Đuro Bukvić
Ante Kulušić
Damir Mišković
Ante Vučemilović Šimunović
Božo Galić
Dubravko Galović
Nenad Horvatić
Davor Ivić
Marijan Kustić
Drago Lucić
Robert Markulin
Stjepan Merkaš
Slavko Prišćan
Korado Soldatić
Alojzije Šupraha
 

Svi hrvatski nogometni izbornici

Dražan Jerković,        1990 - 1991.
Stanko Poklepović,   1992.
Vlatko Marković,         1993.
Tomislav Ivić,              1994.
Miroslav Blažević,      1994 - 2000.
Mirko Jozić,                 2000 - 2002.
Otto Barić,                   2002 - 2004.
Zlatko Kranjčar,          2004 - 2006.
Slaven Bilić,                2006 - 2012.
Igor Štimac,                2012 - 2013.
Niko Kovač,                2013 - 2015.
ANTE ČAČIĆ              2015. -   ?

 

Pročitajte više