Radić potvrdio: Repeša vodi Hrvatsku na Eurobasketu!

Foto: Drago Sopta/ Cropix

JASMIN REPEŠA, prema svemu sudeći, ipak će voditi Hrvatsku na rujanskom Eurobasketu u Sloveniji.

> Prkačin novi direktor hrvatske košarkaške reprezentacije

Potvrdio je to u razgovoru za Media servis predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Danko Radić.

"Mislim da to uopće nije upitno", kaže Radić.

Iako bi problem moglo predstavljati pravilo španjolske lige po kojem klupski trener ne može ujedno biti izbornik, Radić tvrdi da su pronašli rješenje. Repeši ugovor s Unicajom ionako istječe u lipnju, a eventualni novi bi trebao potpisati nakon Eurobasketa, ako klub iz Malage bude iskazao želju za nastavkom suradnje s hrvatskim stručnjakom.

"Mi smo uglavnom sve dogovorili. On ne mora ništa suspendirati jer ima ugovor samo do kraja šestog mjeseca. Prema tome, on ne mora suspendirati ugovor jer on u ovom trenutku isti i ne postoji", pojašnjava Radić.

Repeši će pomagati i Nikša Prkačin koji bi se trebao priključiti stožeru u funkciji sportskog direktora.

"Ne, Prka ne bi bio profesionalno zaposlen u HKS-u. On bi bio tu isključivo zbog pomaganja Repeši i reprezentaciji. Sa svojim imenom i imidžom poboljšao bi odnose među igračima i stožerom. On bi u principu radio sve ono što se dogovori s izbornikom. Bio bi mu desna ruka i pomagao bi mu. On ima i samoinicijativu i može s njim dijeliti ingerencije, ali sve ostaje u domeni izbornika", kaže predsjednik HKS-a.

Angažman u savezu ne isključuje mogućnost Prkačinovog povratka u Cibonu.

"Apsolutno. To nema veze, dapače. On nije profesionalac niti u Ciboni".

Prvi čovjek hrvatske košarke iskazao je nezadovoljstvo učinkom naših klubova u regionalnoj ABA ligi.

"Učinak nije dobar i žao mi je zbog toga. Mislim da su sve četiri momčadi mogle biti i bolje plasirane. Split je možda jedino u odnosu na svoju kvalitetu tu negdje na tom mjestu koje zaslužuje. Pogotovo su Cibona i Cedevita morale više napraviti, a mislim da je i Zadar isto mogao imati i još koju pobjedu ili dvije više", smatra Radić.

Zbog slabih rezultata naših klubova, dogodine će Hrvatska opet imati pravo na samo tri kluba u ABA ligi. Također, ukoliko Cedevita u nastavku sezone ne napravi svojevrstan podvig, prijeti nam mogućnost da prvi put ostanemo bez predstavnika u Euroligi. Radić u toj činjenici ne vidi ništa sporno.

"Prije dvije godine smo isto imali tri kluba, pa četiri, to se stalno mijenja. Sve ovisi o rezultatima svih naših klubova koji sudjeluju u tom prvenstvu, a ista stvar je i s Euroligom. Sve ovisi o uspjesima momčadi iz ovih država ovdje, iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Da nije napravljeno da sve ide preko Jadranske lige, mislim da te tri države po rezultatima, punjenju dvorane i ekonomskoj računici možda ne bi imale čak niti jednog predstavnika. Prema tome, velik je uspjeh da ova liga daje dva plus jedan u Euroligu jer morate znati da se ove godine niti jedan klub iz te tri zemlje nije plasirao u Top 16", ističe Radić.

Prije petnaestak dana čelnici Cibone, nezadovoljni suđenjem u regionalnoj ligi, pozvali su i HKS da zaštiti hrvatske klubove, kao i da razmisli 'o smislu natjecanja u ovako organiziranoj ABA ligi'.

Radić i o ovom slučaju 'amnestira' Savez od odgovornosti.

"Hrvatski košarkaški savez tu ne može djelovati. Možemo sagledati neke određene činjenice, isto kao što je to napravila i Cibona. Imamo neke razgovore s vodstvom lige. Mislim da je to sve u redu. Bilo je možda nekih sitnih stvari za koje je Cibona imala pravo, a bilo je nekih stvari koje su malo predimenzionirane. Naći će se negdje na sredini i bit će sve u redu", poručuje Radić.

Pročitajte više