Radoš i Golec osvojili bronce na Europskim igrama

Foto: Hina

HRVATSKA taekwondašica Iva Radoš i taekwondaš Vedran Golec osvojili su brončane medalje na Europskim igrama u Bakuu.

Radoš je osvojila treće mjesto u kategoriji preko 67 kilograma nakon što je pobijedila Španjolku Rosannu Simon Alamo 12-4, dok je Golec u kategoriji preko 80 kg bio bolji od Nizozemca Jeroena Wanrooija 7-5.

Hrvatska je s nove dvije bronce stigla do brojke od osam medalja na EI pri čemu su četiri osvojene u taekwondou.

"Sretna sam i ponosna što sam osvojila medalju. Poraz u polufinalu me malo poljuljao, no uspjela sam se oporaviti. Sakupila sam snage i koncentracije i ostvarila pobjedu koja mi je važna za olimpijski ranking," kazala je 18-godišnja Zagrepčanka, članica Metalca.

Radoš je prošle godine u Bakuu na europskom prvenstvu osvojila zlato, a ove godine još dvije medalje - broncu na nedavnom svjetskom prvenstvu u Čeljabinsku, te srebro u ožujku na na europskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama u Naljčiku.

"Očito mi je Baku sretan grad. Volim ga, ovdje je publika sjajna. Neka takav i ostane."

Zanimljivo, Ivin otac Ivan Radoš osvojio je prvu hrvatsku medalju u taekwondou na velikim natjecanjima u povijesti. Prije pune 22 godine na Europskom prvenstvu u Valenciji, a isto mu je pošlo za rukom i dvije godine poslije u Zagrebu.

"Mislim da ja ipak imam više medalja," kazala je sa smiješkom.

Iva je u 1. kolu pobijedila Šveđanku Casandru Ikonen 15-3, a potom je u četvrtfinalu bila bolja od Nizozemke Reshmie Oogink 7-3, no u polufinalu je izgubila od Francuskinje Gwladys Epangue 6-13. Ipak, u borbi za broncu je svladala Španjolku

Brončanu medalju je osvojio i Bjelovarac Golec. To je njegovo drugo odličje nakon što je u ožujku ove godine na Europskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama u ruskom Naljčiku osvojio brončanu medalju.

"Presretan sam jer sam ispunio svoj cilj, osvojio sam medalju. Nisam uspio u polufinalu, no smogao sam snage u borbi za broncu."

Golec je u borbi za medalju poveo 5-1, no Nizozemac je izjednačio. Ipak u samoj završnici hrvatski reprezentativac je stigao do pobjede.

"Bilo je napeto i dramatično. Sportska sreća je bila malo više na mojoj strani."

Golec je u prvom kolu porazio Francuza Omar El Yazidija 10-7, a u drugom kolu i Grka Konstantinosa Gkoltsiosa 15-11. U polufinalu ga je zaustavio Rus Vladislav Larin uvjerljivom 8-0 pobjedom.

Hrvatska taekwondo reprezentacija je na Europskim igrama u Bakuu osvojila četiri medalje - srebro i tri bronce. Ana Zaninović je u kategoriji do 57 kilograma bila druga, njezina sestra blizanka Lucija je u kategorijio do 49 kg bila brončana, a posljednjeg dana taekwondo natjecanja u Baku odličje su osvojili i Radoš i Golec.
 

Pročitajte više