Razbojnik "opljačkao" Bayern za 13 milijuna eura

BILD, koji je i ekskluzivno objavio vijest o pregovorima Marija Mandžukića i Bayerna, predvečer je dao novu notu ozbiljnosti svojoj priči. Tvrde da je Mandžukić suigraču iz Wolfsburga SMS-om potvrdio: "Stvar s Bayernom je riješena", a donose i nove detalje ugovora koji bi trebao biti potpisan već u srijedu, s rokom trajanja do 2015. godine (uz opciju produženja za još godinu dana).

Bayern i Wolfsburg trebali bi se naći na 13 milijuna eura, a Mandžukić bi imao godišnju plaću od 3,5 milijuna eura!

12. ožujka prošle godine, nakon 21 utakmice u zelenom dresu, Mario Mandžukić konačno je zabio prvijenac za Wolfsburg. Trebalo mu je puno vremena da pogodi, ali i vrlo kratko da razuvjeri one koji su ga gurali u rubriku promašaja. U dvije godine Mandžukić je obukao obje kopačke Ivice Olića; postao je prvi reprezentativni razarač, ali po svemu sudeći i novo lice velikog Bayerna!

Nije ga otkrio Ćiro, već Prosinečki i Mile Petković

Ćiro Blažević rado će se pohvaliti da je otkrio "đilkoša" i "razbojnika kojem će svi gledati u leđa". Istina je, međutim, da su Mandžukića prema Zagrebu usmjerili Mile Petković i nekadašnji direktor Kranjčevićeve, Robert Prosinečki, nakon što ga otac Mato Mandžukić nije uspio ugurati na probu na Poljud. Nakon dvije zagrebačke sezone u tandemu s Ivicom Vrdoljakom za dva milijuna eura kupio ga je Zdravko Mamić i u ljeto 2010. godine prodao Wolfsburgu za sedam milijuna.

Sav taj put s Mandžukićem je prošao i Ivan Cvjetković, koji nas je u utorak navečer zamolio da ga nazovemo sutra. Zvučao je opušteno, taman je odradio trening. Vijest o dogovoru s Bayernom nije demantirao. Nema smisla, jer i Mandžukić je njemačkim novinarima potvrdio da su pregovori klubova u tijeku. Sada su već, čini se, i okončani.

Kompletan igrač

Ljeto iz snova za napadača koji je u Wolfsburgu u dvije sezone odigrao 64 utakmice, zabio 25 pogodaka i isporučio 13 asistencija. U Bundesligi je strahovito napredovao, pojačao igru u obrani, a čak sedam od 12 pogodaka prošle sezone zabio je glavom. Jedan je od najboljih igrača Bundeslige kada je riječ o zračnim duelima, ali i vrstan u stvaranju prilika za gol svojim suigračima.

"Mario je igrač top-klase, na ovom nivou igra gotovo već dvije godine. Bio je ključni igrač Wolfsburga ove sezone, pošle ih je gotovo sam spasio od ispadanja iz lige. Teško ga je čuvati, agresivan je, zabija lakoćom, a dobar je i u defenzivnom dijelu igre. Kompletan igrač", hvalio ga je Slaven Bilić, veliki zagovaratelj njegove igre, nakon Mandžine eksplozije protiv Irske u Poznanju.

Nagradu za igrača utakmice uručio mu je tada Peđa Mijatović. Mandžo nije bio impresioniran, počeo je pričati o svom ocu koji ga je uvijek kritizirao zbog loše igre glavom. Takav je Mandžukić tip. Kažnjavali su ga gotovo svi koji su ga plaćali; od Mamića do šefa struke Wolfsburga Felixa Magatha. Na kraju, odgojili su ga za Bayern. Klub koji je 22, rekordna puta osvajao njemačko prvenstvo i četiri puta došao do vrha Europe. Bit će još jedno hrvatsko ime u Bavarskoj, nakon Čajkovskog, Škorića, braće Kovač, Pranjića, Olića...

Nijemci su ga "zakaparili" jer su za puno manje novca dobili igrača koji može sve - baš kao i njihova 40 milijuna eura teška želja - Edin Džeko.

"Mandžukić je igrač koji se ne zna štedjeti. Kad krene, to radi sto posto. Na Euru je najavio svoj ulazak u sferu visokog europskog nogometa", rekao nam je njegov nekadašnji trener Kruno Jurčić kojeg nije iznenadila Mandžina požrtvovna igra na Euru.

Njegov reprezentativni učinak započeo je u katastrofi protiv Engleske (1:4) na Maksimiru, a nastavio se u kvalifikacijama za Euro, kada je Bilića spasio protiv Gruzije u Splitu. Torpedirao je Turke u doigravanju, a na Euru potvrdio da je spreman za glavnu ulogu.

Od njega puno očekuje i budući izbornik Igor Štimac u narednim kvalifikacijama za SP. U Bayernu će imati od koga dalje učiti: bit će iza Marija Gomeza, ali i ispred Claudia Pizarra koji je iz Werdera došao kao slobodan igrač. S druge strane, oslobodit će se put Nilsu Petersenu da ostvari posudbu u Bremen.

Pročitajte više